Irak'ta El Irakiyye Listesi'nden Milletvekili İfan Sadun El İsavi, intihar eylemcisinin üzerindeki bombayı infilak ettirmesi sonucu hayatını kaybetti.

Polisin açıklamasına göre Irak'ın batısında yer alan Felluce ilçesinde hizmet projelerini teftişi sırasında Milletvekili İfan Sadun El İsavi'nin yanına yaklaşan işçi kılığındaki bir intihar eylemcisi üzerindeki bombayı patlattı.

İfan Sadun El İsavi milletvekili seçilmeden önce Felluce'de El kaide örgütüne karşı savaşan Sahva kuvvetlerinin başkomutanı görevini yapmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM), Irak'ta milletvekili İfan el-İsavi ile 4 korumasının ölümüne sebep olan saldırıyı şiddetle kınadı.

BM Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Martin Kobler, yazılı açıklamasında, Irak hükümetinin göstericileri teröristlerden korumak için üzerine düşeni yapması gerektiğini belirterek, barışçıl yollarla eylem yapan göstericilerin korunmasının önemini vurguladı.

Kobler, "Barışçıl yöntemlerle gösteri yapanlar korunmalı. Bir kez daha bütün siyasi güçleri, çatışmaları körükleme girişimlerini engellemeye ve sakin olmaya davet ediyorum" ifadesini kullandı.

Irakiyye Bloku Üyesi es-Sahvat oluşumuna mensup El-Enbar milletvekili olan İsavi, daha önce 3 kez suikast girişimine maruz kalmıştı.

Öte yandan, pazar akşamı Irak Maliye Bakanı Rafi el-İsavi'ye de, Bağdat'ın 35 kilometre batısındaki Ebu Gurayb bölgesinde yola yerleştirilen bir bombanın patlatılmasıyla suikast girişiminde bulunulmuştu.