Irak ile Türkiye arasındaki 'Başika' gerginliği büyürken, Irak'ın en büyük milis güçlerinden Bedir Tugayı Türkiye'ye sert uyarıda bulundu.

Sol Portal'ın aktardığı habere göre, Irak'ta çatı milis örgütü Haşd eş-Şaabi'nin en büyük kolu olan ve çoğunlukla Şiilerden oluşan Bedir Tugayı'ndan sert bir açıklama geldi.

Bedir'in parlamentodaki grubu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek, "Askerlerinizin cenazeleri gelmeden, onları Irak'tan çekin" dedi. Grubun açıklamasında, "Erdoğan'a sağduyuya dönmesini ve askerlerini sağ salim Irak'tan çekmesini tavsiye ediyoruz" denildi.

HAŞD’IN TARİHİ

Bir çatı örgütü olan Haşd eş-Şaabi’nin kuruluşu, IŞİD’in Irak şehirlerini, özellikle de Musul’u düşürmesinden hemen sonrasına rastlıyor.

Batı ve Körfez Arap medyasında sıklıkla “Şii milisler” olarak adlandırılan Haşd’ın bu ismi kazanmasında, en azından başlangıcı için, bir miktar gerçeklik var: Haşd eş-Şaabi’nin kuruluşu, Musul’un düşüşünden hemen sonra, 13 Haziran 2014’te “Şii merci” Ali Sistani’nin cihat fetvasına denk düşüyor.

Fetva, Irak kentlerini, esas olarak da Bağdat’ın savunulması için çağrı yapıyor ve IŞİD’e karşı bir karşı-saldırı öngörüyordu.

Haşd eş-Şaabi de, dağınık hâldeki milis gruplarını tek bir çatı altında, İçişleri Bakanlığı’na bağlı hâlde birleştirmeyi hedefliyordu. Başlarda genellikle İran destekli Şii gruplar bulunsa da, Sünni aşiret milisleri de IŞİD’e karşı savaşta Haşd eş-Şaabi’ye katılmaya başladı.

Örgütün toparlanması ve eğitilmesinde İran’ın, esas olarak da Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin büyük rolü olduğu da “herkesin bildiği bir sır.”

Haşd eş-Şaabi, zaman içerisinde Irak toplumunun farklı kesimlerinden de güç toplamaya başladı. Örgütün Türkmen, Hıristiyan ve Ezidi birlikleri de bulunuyor.