Musul’da IŞİD saldırılarından kaçan Irak Ordusu askerleri yaşanan vahim durumu anlattı. Sabah uyandıklarında üst düzey komutanların helikopterlerle kaçtığını duyduklarını söyleyen askerler ’Peşmergeler bizi ölümün pençesinden aldı’ dediler.

Şarqil Ewsed ajansına konuşan Iraklı asker Mehmud Fehed komutanları kaçmazsa kendilerinin de mevzilerini terk etmeyeceğini söyleyerek, ’’Biz uykudayken komutanlarımız helikopterle kaçmış. Sabah uyandığımızda karargahta komutan kalmadığını öğrendik. Orta dereceli subaylar silah ve üniformalarımızı bırakıp gitmemizi emretti. Kaderimizle baş başa kaldık. Bu durumdan Ninova Opersyon Gücü Komutanlığı sorumludur. Kaçtıktan sonra peşmergelere sığındık. Onlar bizi ölümden kurtardı’’ dedi.

Casım Abdulhusên adlı asker ise kaçma talimatının kimin tarafından verildiğinin belli olmadığını ifade ederek Misanlı olduğunu ancak yolların IŞİD’in eline geçmesi nedeniyle evlerine dönemediklerini ve bu yüzden Kürdistan Bölgesi’ne sığındıklarını belirtti.

Huseyin Zedan isimli bir başka asker Musul 2. Savunma Tugayında görevli bulunduğunu ve şatışmaların başlaması ardından komutanlarının kaçışının kendilerini paniğe koyduğunu söyledi Zedan, ’’Çatışmalar esnasında Musul birlikleri komutanı Eli Xidan ve Asayiş Güçleri komutanı Mehdi Xerawi bizimle birlikteydiler. Bir gece vakti bizi bırakıp kaçtılar. Ertesi gece bizde kaçmak istedik ancak pusuya düştük. Bir çok arkadaşım çatışmalarda öldürüldü. Hayatta kalmayı başaranlar peşmergelere sığındı. Onlar’da bizi Hewlêr’e getirdi’’ dedi.

IŞİD militanları Musul kentini ele geçirdikten sonra kenti terk eden binlerce asker ve polis Peşmerge Gücü’ne sığınmış, çatışmalarda yaralanan askerler Kürdistan Bölgesi hastanelerine sevk edilmişti. (BasNews)