Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), son günlerde Irak'ın Felluce şehrinde aşiretlerin ülke yönetimine karşı başlattığı ayaklanmaya destek verdiği yönündeki iddialar ve Suriye'de Esad'a karşı savaşan muhaliflerle girdiği çatışmalarla gündeme geldi.

Dünya Bülteni'nin haberine göre; IŞİD, 2006 yılında Irak'ı işgal eden ABD güçlerine karşı mücadele etmek üzere  Ebu Bekir El Bağdadi liderliğinde kuruldu. ABD yönetimi, El Bağdadi'nin 10 milyon dolar ödül koydu fakat yıllardır yakalanamadı. Örgüt yaklaşık 18 aydır Suriye'de de faaliyet gösteriyor. Usa Sabah Gazetesi'nden Yusuf Selman İnanç'ın bugünkü yazısında verdiği bilgilere göre örgütün Irak'ta 10 bin, Suriye'de 5 bin mensubu bulunuyor. Örgütün kendisine ait mahkemeleri, okulları ve petrol üretim tesislerinin olduğu ifade ediliyor.

EL KAİDE'DEN AYRILDI

IŞİD, Suriye'deki diğer muhalif grupların kendisine bağlı olmasını istemesi, Esad sonrasındaki Suriye tasavvurunu tüm gruplara dayatması, ele geçirilen sınır kapılarındaki ekonomik kazançları paylaşmaya yanaşmaması, Özgür Suriye Ordusu'nu tekfir etmesi, Nusra Cephesi'ni kendisine bağlı bir örgüt olarak görerek anlaşmazlığa düşmesi gibi sebeplerle El Kaide'den 2013'ün Haziran'ında ayrıldı. El Kaide lideri Eymen El Zevahiri de geçtiğimiz Kasım ayında yayınladığı bir sesli mesajda IŞİD'in El Kaide ile bağlantısının olmadığını açıkladı.

İçinden çıktığı Nusra Cephesi gibi Esad güçlerine karşı savaşmak yerine namlusunu diğer muhalif gruplara çeviren IŞİD, Türkiye sınırındaki Azez bölgesini alarak Bab'us Selame sınır kapısına kadar ilerlemeye çalıştı. Kapıyı elinde tutan Tevhid Tugayı ise güçlerini sınıra çekerek, IŞİD'i durdurmayı başardı.

Daha sonra birçok kez muhalif gruplarla arasında ciddi problemler çıkan IŞİD'in amacı kurtarılmış bölgeleri tamamen ele geçirip devlet kurarak, bütün yerel grupları bünyesinde toplamaktı.

ÖNCELİK PETROL BÖLGELERİ

Askeri stratejisini, sınır boylarını ele geçirmek ve özellikle de petrol kuyularının olduğu bölgelerde alan hakimiyeti sağlamak üzerine kuran IŞİD, Suriye'nin petrol bölgesi olan Rakka'da birçok bölgeyi ele geçirdi.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve İslami Cephe gibi büyük muhalif grupların daha önce Esad'dan aldığı bölgelere göz diken IŞİD’in, çeşitli infazlar ve adam kaçırma olayları gerçekleştirdiği iddia edilmişti.

Ahrar'uş Şam ve Türkmen bölgelerindeki küçük grupların liderlerini kaçıran IŞİD, bölgede görev yapan gazeteci Bünyamin Aygün'ün de aralarında olduğu çok sayıda basın mensubu ve aktivisti de kaçırmıştı.

Bölgede bulunan büyük muhalif gruplar IŞİD'le savaşmak yerine ikna yoluna gitti. Birkaç kez Tevhid Tugayı ve Ahrar'uş Şam'dan önemli isimler IŞİD'e stratejilerini değiştirmeleri yolunda telkinde bulundu ancak bunların hiçbirisi IŞİD'in bakış açısında bir değişiklik oluşturamadı.

MUHALİFLERE KARŞI GÜÇ KAYBETTİ

Muhaliflere karşı başlattığı savaşın şiddetini her geçen gün daha da arttırmayı hedefleyen IŞİD, en son muhalif tavrıyla bilinen Doktor Hüseyin Süleyman'ı kaçırarak işkenceyle öldürünce bütün ipler koptu. Muhalifler, hem Esad rejimine hem de IŞİD'e karşı savaşmak için "Mücahitler Ordusu" adlı yeni bir oluşum kurdu.

Mücahitler Ordusu ile IŞİD arasında Halep'in El-Ensari Eş-Şarki, Cisru'l Hac, El-Meşhed, Salahaddin, El-Kellase mahallelerinde meydana gelen çatışmalarda, aralarında IŞİD'in Etarib sorumlusunun bulunduğu 25 kişi esir alındı, birçok kişi de öldü. Birçok bölgede, IŞİD'e karşı üstünlük sağlanınca, 40 gündür esaret altında olan gazeteci Bünyamin Aygün, muhaliflerce yapılan baskınların ardından kurtarılıp Türkiye'ye teslim edildi.

IŞİD LİDERİ EL BAĞDADİ KİMDİR?

Tam ismi İbrahim bin Avad bin İbrahim el Bedri el Radavi el Hüseyni el Samarrai olan Ebu Bekir El Bağdadi, “Ebu Dua” takma adını kullanıyor. Bağdat’taki İslam Üniversitesi’nde doktora yaptığı için geçmişte Dr. İbrahim Avad diye tanınan eski bir öğretim üyesi ve vaiz. Şeriat, fıkıh, İslam tarihi uzmanı ve şiirle ilgili de çeşitli araştırmaları var.

ABD ve Irak ordusuna karşı bizzat savaştığı bilinen ve birçok kez yakalanıp serbest kaldığı iddia edilen Bağdadi, 16 Mayıs 2010’da kendisini IŞİD’in ‘Emir’i ilan etti. ABD ordusunun 2011’de Irak’tan çekilmesiyle faaliyetlerini arttıran Bağdadi’nin kurduğu örgütün 2011’de 800 olan üye sayısı 2012’de 2 bin 500’e, 2013’te 10 bine ulaştı.

FELLUCE BİLMECESİ

Suriye'deki faaliyetleri ile gündeme gelen IŞİD'in Felluce'de bir haftadır meydana gelen olaylarda da büyük rolü olduğu ve şehri ele geçirdiği söyleniyor. Ancak bölgede güçlü olan aşiretler, şehri kendilerinin ele geçirdiğini ve aralarında başka grupların olmadığını özellikle vurguluyor.

Habere gitmek için tıklayınız…