Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin, Suriye'de Kürtlerin denetiminde bulunan Rojava bölgesi sınırına 17 kilometre uzunluğunda hendek kazması büyük gerginliğe neden oldu.

KDP Zaho Bölge sorumlusu Serbest Lezgin Sindori, hendeğin kaçakçıların ve IŞİD militanlarının geçişini engellemek için yapıldığını ileri sürdü. Rojava'nın Cizire Kantonu Yasama Meclisi Başkanı Hekem Xello ise, Rojava'da söz sahibi olamayan KDP'nin bunu içine sindiremeyerek, kazanımlarına karşı bu hendeği kazdığını söyledi.

Radikal'de yer alan habere göre Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile özellikle de KDP'nin şimdiye kadar sınır geçişlerinde kendilerine hep zorluk çıkardığını ifade eden Suriye Kürtleri Kamışlo, Derik, Tirbespi, Girkê Legê ve diğer bölgelerden hendeğin kazıldığı sınır bölgesine akın etti.

Hendeğin üzerine ağır silahlarla çıkan ve liderliğini Mesut Barzani'nin yaptığı KDP'yi protesto eden göstericileri, hendeğin üzerinde mevzilenen peşmergeler havaya ateş açarak engellemeye çalıştı. Peşmergelerin açtığı ateşte ise göstericilerden biri yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Suriye'nin Rojava bölgesinde son bir haftadır KDP'yi protesto eden gösteriler devam ederken, Peşmerge Bakanlığı'nın ise sınırdaki mevzilerini güçlendirdiği belirtildi.

Irak Kürdistan Demokrat Partisi Zaho 18'inci Bölge sorumlusu Serbest Lezgin Sindori, Kürt bölgesine Rojava bölgesinden otomobillerle kaçak geçişlerin yapıldığını, bu geçişleri zaman zaman Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının da gerçekleştirdiğini ileri sürdü. Sindori şöyle dedi:

"Sınır sivil geçişlere kapalı değil. Sadece otomobillerin geçişine kapatılması için bu uygulama yapıldı. Rojava tarafında ise PYD kendisi geçişleri engelliyor."

KDP'nin resmi internet sitesinde konuyla ilgili yapılan açıklamada da, hendeğin kazılmasıyla ilgili kararı KDP'nin değil, Kürt bölgesinin güvenliği için Kürt Bölge hükümetinin verdiği iddia edildi.