Irak Birleşik Operasyonlar Komutanlığı, Irak ordusunun IŞİD'ın kontrolünde bulunan Musul'un batısındaki Telafer'e girdiğini açıkladı.

Açıklamaya göre, ordu birlikleri kente doğu ve güney mahallelerinden girdi.

Irak ordusu ülkenin batısı ile Suriye'nin doğusunda sıkışan IŞİD’den Telafer'i almaya yönelik olarak Pazar günü ABD destekli olarak operasyon başlatmıştı.

ABD SAVUNMA BAKANI MATTİS: TELEFAR OPERASYONU ZORLU OLACAK

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Jim Mattis de Pazar günü Telafer operasyonunun başlatılmasının ardından Irak'a ziyarette bulunmuştu. Mattis ziyaretinde, Irak ordusunun son dönemde IŞİD karşısındaki başarılarına rağmen, Telafer'i geri almanın zorlu bir operasyon olacağını söylemişti.

‘TELAFER’İ ALDIKTAN SONRA BATIYA YÖNELECEKLER’

Ürdün'de açıklama yapan Mattis, "Irak'ın kuzeyinde, Musul'a 80 kilometre mesafedeki Telafer uzun süredir IŞİD'ın elinde tuttuğu yerlerden biri ancak IŞİD'ın günleri sayılı. Henüz bitmedi ve yakın zamanda da bitmeyecek" demişti.

Mattis, Telafer'in alınmasının ardından Irak ordusunun batıya Fırat Nehri vadisine yöneleceğini duyurmuştu.

GENERAL CROFT: IŞİD’İN LİDER KADROSU ÇÖZÜLÜYOR

IŞİD Karşıtı Koalisyonun Irak'taki hava operasyonlarından sorumlu Tuğgeneral Andrew Croft da Telafer'de 20 bin kadar sivil kaldığını söyledi.

Tuğgeneral Croft, IŞİD'ın Musul'da hava saldırıları ve top atışlarına karşı kalkan olarak kullanmak amacıyla sivilleri çatışma bölgesinde tutmaya çalıştığını ve bu nedenle çok sayıda insanın öldüğünü söyledi.

Son aylarda IŞİD'ın lider kadrosunda bir çözülme olduğunu ifade eden Croft, "Şu anda daha az koordine durumdalar. Çözülmüş, dirençleri kırılmış ve dağınık bir halde görünüyorlar" dedi.

'IŞİD LİDERLERİNİN AKIBETİ BİLİNMİYOR'

Operasyon sırasında Musul'dan kaçan IŞİD liderlerinin ve Ebubekir el Bağdadi'nin nerede oldukları bilinmiyor. Teyit edilmeyen raporlara göre ise, Bağdadi öldürüldü.

MCGURK: İLK 24 SAATE 235 KİLOMETREKARELİK ALANDA KONTROL SAĞLANDI

ABD'nin IŞİD Karşıtı Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk ise, Telafer'e operasyonun başlatılmasının 24 saat sonrasında koalisyon güçlerinin 235 kilometrekarelik alanda hakimiyet sağladığını söyledi.

Öte yandan ABD'li yetkililer, Irak Başbakanı Haydar el Abadi ve Savunma Bakanı İrfan el Hayali ile görüşen ABD Savunma Bakanı Mattis'in, IŞİD kontrolündeki bölgelerin alınmasının ardından bölgedeki ABD güçlerinin geleceğinin ne olacağını da ele aldığını bildirdi.

ABD'li yetkililer; Mattis'in muhataplarına, Musul'un batısındaki direnişin sürdüğünü ve uyuyan hücreler bulunduğunu söylediğini aktararak, IŞİD’den temizlenen kentlerde Irak ordusunun kontrolü elde tutmasından duyduğu endişeyi de bildirdiğini ifade ettiler.

(Kaynak: CNN Türk)