Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi tehditler ve tartışmaların gölgesinde bağımsızlık oylaması gerçekleştiriyor.

Referandumda, 5 milyon seçmen oy kullanacak.

Irak merkezi hükümeti referandumu yasa dışı ilan ederken, ABD ‘erteleyin’ dedi. Rusya ‘toprak bütünlüğü’ne vurgu yaptı, İran ise askeri tatbikat adı altında sınır köylerini vurdu ve IKBY’ye uçuşları durdurdu, Türkiye de ‘müdahaleyle’ gündemi getirdi.

Birleşmiş Milletler ise ‘herhangi bir rol üstlenmeyeceği’ni açıkladı.

‘BAĞIMSIZ BİR DEVLET İSTİYOR MUSUNUZ?’

Referandumda oy kullanacak seçmenleri sandık başında “Kürdistan Bölgesi ve Kürdistan Bölgesi dışında kalan Kürt yerleşimlerinin bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?” sorusu bekliyor. Seçmenin iki tercih hakkı var: ‘Evet’ ya da ‘Hayır’ Referandumda oy verme noktaları dışında internet üzerinden de oy kullanabilecek.

KERKÜRK NİYE GERİLİM KONUSU?

Kerkük petrol zengini bir kent. ABD’nin Irak’ı işgalinin ardından kentin statüsü Irak’ın 2005 Anayasası’na göre referandumla belirlenecekti. Ancak bugüne kadar yapılmadı. Bağdat, Kerkük’ün idari olarak kendisine bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler, IKBY’ye bağlanmasını talep ediyor. Kent nüfusu Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor. Fiilen Kürt yönetiminin kontrolünde bulunan Kerkük’te, geçen Mart ayında kamu binalarına Kürt bayrağı çekilmesi gerilim yaratmıştı. Kerkük İl Meclisinin referandum kararı almasının ardından Irak Parlamentosu, Kerkük Valisi Necmettin Kerim’i görevden almış, Kerim ise bu kararı tanımayacağını açıklamıştı.

OYLAMA ERBİL SAATİ İLE 08:00’DE BAŞLAYACAK

Erbil saatiyle 08.00 - 18.00 saatleri arasında oy kullanabilecek.

Bağımsızlık referandumu, Erbil, Süleymaniye, Duhok, Kerkük, Halepçe, Selahaddin'in Tuzhurmatu ilçesi, Diyala'nın Hanekin ilçesi, Mendeli, Celevla ve Karatepe kasabaları ile Musul’un Şengal, Mahmur, Tılkeyf, Hemdaniye, Şeyhan ilçeleri ve  Zummar, Rabia, Nemrud ve Bertille kasabalarında gerçekleşecek.

Kürdistan Bölgesi dışında yaşayan seçmenler ise, elektronik sistem üzerinden oylamaya katılabilecek.

12 BİN NOKTADA OY KULLANILACAK

Kürdistan Bölgesi’nde 7 bin, tartışmalı bölgelerde ise 5 bin olmak üzere toplam 12 bin noktada oylama kullanılacak.

Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, tartışmalı bölgeler dahil olmak üzere referanduma katılması beklenen seçmen sayısını 5 milyon 200 bin olarak açıkladı.

Seçmenlerin illere göre dağılımı ise şu şekilde;

Erbil'de 1 milyon 200 bin,

Süleymaniye'de 1 milyon 280 bin,

Kerkük'te 750 bin,

Duhok'ta 800 bin,

Musul’da 750 bin

Diğer yerlerde ise yaklaşık 420 bin civarında.

(Kaynak: Rudaw)