Irak ve Suriye’de geçen hafta hilafet ilan eden Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), yeni adıyla İslam Devleti’nin (İD) lideri Ebubekir el Bağdadi’ye ait olduğu iddia edilen bir video kaydının sahte olduğu açıklandı.

"VİDEOYU ANALİZ ETTİK, TAM BİR MASKARALIK"

Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Saad Maan cumartesi internete gönderilen Musul'daki Büyük Camii'de Ebu Bekir El Bağdadi'ye ait olduğu iddia edilen videonun "tartışmasız" ona ait olmadığını söyledi. Maan "Videoyu analiz ettik ve bunun bir maskaralık olduğunu bulduk." dedi.

"YARALANDI VE TEDAVİ ÇİN SURİYE'YE GÖTÜRÜLDÜ"

Maan, hükümet güçlerinin son olarak Bağdadi'yi hava saldırısı sırasında yaraladığını ve militanların onu tedavi etmek için Suriye'ye götürdüğünü söyledi. Detaylı bilgi vermekten kaçınan sözcünün verdiği bilgiler bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmadı.

VİDEODA TÜM MÜSLÜMANLARDAN BİAT İSTİYOR

Kendisini halife ilan ettikten sonra ilk kez ortaya çıkan Bağdadi, internette yayınlanan ve yaklaşık 21 dakika süren videoda, tüm Müslümanlardan kendisine biat etmelerini istiyor.

Görüntüler çekildiği sırada Musul’daki bir camide cuma hutbesi verip namaz kıldırdığı belirtilen Bağdadi, bugüne kadar yüzünü gizliyordu.

Bağdadi’ye ait, biri Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’nda (FBI) diğeri de Irak İçişleri Bakanlığı’nda olmak üzere yalnızca iki fotoğraf vardı. Bağdadi, ABD’nin en çok aradığı beş kişiden biri ve başına 10 milyon dolar ödül konmuş durumda.

Uluslararası haber ajansları, videodaki kişinin Bağdadi olduğunu doğrulayamadıklarının altını çizmişti.

Irak'ın kuzeyinde en büyük Kent olan Musul 10 Haziran'da IŞİD militanlarının saldırı sonrası ele geçirilmişti. (Kaynak: Gazeteport)