Türkiye’nin Kuzey Irak’tan çekilmesini isteyen Irak, BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı.

Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin "Irak topraklarına yönelik ihlalleri ve içişlerine müdahalesini” görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyi'nin acil toplantıya çağrıldığı belirtildi.

Ayrıca Irak’ın BM Güvenlik Konseyi'nden Kuzey Irak'taki Türkiye askeri varlığının sona erdirilmesini öngören bir karar tasarısı çıkartılmasını talep ettiği belirtildi.

BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN AÇIKLAMA

Bunun yanı sıra Musul'u IŞİD'in elinden kurtarma operasyonunun hazırlıkları sürerken, Irak'ın "uluslararası desteğin artırılmasını” istediği kaydedildi.

Başbakan Binali Yıldırım, Irak ile yaşanan Başika krizine yönelik, "Türkiye hakkında ileri geri laflar etmek Irak hükümetinin haddi değildir" dedi.

NE OLMUŞTU?

Irak Temsilciler Meclisi salı günü Türk güçlerini "işgalci” olarak nitelendiren ve Irak topraklarından çıkartılmasını isteyen bir karar aldı.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi de Türk askerlerinin Başika'daki varlığını "iç işlerine müdahale olarak” değerlendirek Türkiye'nin "Musul'daki macerasının bölgesel bir savaşa dönüşmesinden kaygı duyduğunu” ifade etti.

Irak'ın tepkisine neden olarak geçen cumartesi günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) sınır ötesi operasyona izin veren tezkerenin kabul edilmesi gösteriliyor.

(Kaynak: Deutsche Welle)