Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin 25 Eylül'de gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumunun iptalini istedi, IKBY ile referandumun sonucu hakkında görüşme yapmayacaklarını açıkladı.

Meclis, İbadi'ye tartışmalı bölgelerden Kerkük'e asker gönderme yetkisi de veren İbadi, "Referandum iptal edilmeli ve anayasal çerçeve içinde diyalog başlatılmalı" ifadelerini kullandı.

İbadi referandumun sonucuyla ilgili görüşme yapmayacaklarını da söyledi.

PEŞMERGE TARTIŞMALI BÖLGELERDEN ÇEKİLSİN TALEBİ

Peşmerge'nin tartışmalı bölgelerden çekilmesi çağrısında bulunan İbadi, "Anayasaya göre tüm Kürdistan bölgesinde Irak kanunlarını uygulamaya koyacağız" dedi.

IRAK MECLİSİ İBADİ'YE KERKÜK'E ASKER GÖNDERME YETKİSİ VERDİ

Irak Meclisi Başbakan İbadi'ye tartışmalı bölgeler arasında olan Kerkük kentine asker gönderme yetkisi de verdi.

Irak Devlet Televizyonu Meclis'in ayrıca İbadi'den Kerkük'e asker göndermesini ve bu kentteki petrol sahalarının konrolünün alınmasını istediğini de duyurdu.

Meclis hükümetten Erbil'deki yabancı ülke temsilcilikleri ile konsoloslukların kapatılmasını da talep etti.

'BİZE SAVAŞ İSTEYİP İSTEMEDİĞİNİZİ SÖYLEYİN'

İbadi, "Kürt liderlere söylüyorum, bize savaş isteyip istemediğinizi söyleyin" dedi. Kürt partilerinin boykot ettiği meclis oturumuna sadece 184 milletvekili katıldı.

Sabah saatlerinde IKBY, Bağdat'ın Erbil ve Süleymaniye Havalimanlarının kontrolünün kendilerine verilmesi talebini reddetmişti.

Bunun üzerine Irak Sivil Havacılık Kurumu bu iki havalimanına yönelik uluslararası uçuşları cuma günü itibarıyla askıya almaya karar vermişti.

IKBY'de 25 Eylül'de yapılan bağımsızlık referandumunda oyların tamamı henüz sayılmadı ancak ilk sonuçlar sandıktan yüksek oranda 'Evet' oyunun çıkacağını gösteriyor.

(Kaynak: Rudaw)