İngiltere Doğurganlık Topluluğu, ülkedeki sperm kıtlığı nedeniyle, sperm bankalarının "daha az kaliteli" spermleri de kabul etmeye başlayabileceği uyarısını yaptı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre BFS Başkanı Dr. Allan Pacey, sperm bankalarının, donörleri çekebilmek için bazı kriterleri düşürebileceğinden endişe duyduklarını söylüyor.

Dr. Pacey, sperm kalitesinin düşmesi halinde, hamile kalmak isteyen kadınların daha zor ve pahalı teknikleri denemek zorunda kalabileceğini belirtiyor.

İngiltere'de sperm bağışlarının, 2005 yılında donörlerin kimliklerinin gizli kalması hakkının kaldırılmasıyla düştüğü tahmin ediliyor.
Ülkedeki bazı klinikler, talebe cevap verebilmek için sperm ithal ediyor.

İngiltere'de resmi veriler, bağışlanan her dört spermden birinin yurtdışından geldiğini gösteriyor. Bu oran 2005 yılında 10'da birdi.

İngiltere en çok, Danimarka ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki sperm bankalarıdan sperm ithal ediyor. Dr. Pacey, bu durumun da İngiltere'de sperm bankası yoluyla hamile kalmak isteyen kadınları kısıtladığını ve başka yöntemleri denemeye mecbur bıraktığını belirtiyor.

Uzmanlar, sperm bankalarının bu açığı kapatabilmek için daha düşük kaliteli sperm almaya başlamasının çok tehlikeli olacağını söylüyor.
Kalitesiz spermlerin yapay döllenmeye elverişli olmaması, bunun da kadınların göreceği tedaviyi zorlaştırması, uzmanları endişelendiriyor.