İngiltere parlamentosunda, İngiliz parlamenterlerin ve Britanya Alevi Federasyonu’nun oluşturduğu Alevi Sekreteryası kuruldu.

Birleşik Krallık Parlamentosu’nda faaliyet göstermesi planlanan Alevi Sekretaryası 3 Aralık Perşembe günü Türkiye’den gelen Milletvekillerinin de katılımı ile resmen kurulmuş oldu.

On yıllardır Birleşik Krallık’ta yaşam mücadelesi veren Alevi toplumu siyasi çalışmalarının meyvesini almaya devam ediyor. Sosyal ve siyasi alanlarda şimdiye kadar birçok başarının altına imza atan Britanya’da yaşayan Aleviler, İngiliz siyasetçilerin öncülüğünde çok önemli bir yol kat etti.

Britanya Alevi Federasyonunun büyük çabaları ile kurulan Alevi Sekretaryasına parlamentoda öncülük eden isimler ise İktidar partisi olan Muhafazakar (Conservative) Partisinden Milletvekili David Burrowes ve ana muhalefet partisi olan İşçi (Labour) Partisinden Milletvekili Joan Ryan.

CHP milletvekilleri Şafak Pavey, Zeynep Altıok ve Ali Haydar Hakverdi ile HDP Milletvekili Müslüm Doğan’nın Türkiye’den gelerek katıldığı sekretarya açılış resepsiyonu Birleşik Krallık Parlamentosu’nda İşçi Partili vekil Joan Ryan’ın ev sahipliğinde gerçekleşirken, Muhafazakar Partisi Milletvekili David Burrowes ve İşçi Partili Milletvekilleri Meg Hillier, Catherine West, Gareth Thomas da resepsiyonda hazır bulundu.

AVRUPA VE TÜRKİYE ALEVİLİĞİ TANIMALI

Resepsiyonun açılış konuşmasını yapan Milletvekili Joan Ryan, Birleşik Krallık’ta yaşayan Alevilerin sayısının çokluğuna dikkat çekerek, Alevi toplumunun sesi olmak istediklerini belirtti.

 “Alevi toplumunun yaptığı çalışmalardan herkesin faydalanabilmesi için bir ışık yakmak istiyoruz.” diyen Joan Ryan, Aleviliği hem felsefe ve inanç hem de kültürel ve sosyal bir kimlik olarak kabul ettiklerini açıkladı.

İngiliz vekil Ryan, Alevilerin Türkiye’de şimdiye kadar baskı altında ve gizli kaldığını ifade ederek, Aleviliğin bir din olarak Avrupa’da ve Türkiye’de resmen tanınması gerektiğini dile getirdi.

Parlamentoda yapılan resepsiyon, Türkiye’den katılan Milletvekillerinin yapmış oldukları selamlama konuşmalarının ardından son bulurken İngiltere Cemevinde konuya ilişkin düzenlenen panele katılarak hem duygu ve düşüncelerini paylaştılar hem de dinleyicilerin sorularını yanıtladılar.

‘HERKES İÇİN İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ’ RAPORUNU PAYLAŞABİLİRİZ

“Bizler de ülkemizde Alevi toplumunun, gayrimüslimlerin ve benzer çevrelerin özgürlüklerini korumak için aynı mücadeleyi veriyoruz.” diyen CHP’li Milletvekili Şafak Pavey, Birleşik Krallık Parlamentosunda kurulan Alevi Sekretaryasının çok değerli olduğunu vurguladı.

 CHP tarafından hazırlanan ‘Herkes İçin İnanç Özgürlüğü’ raporuna değinen Pavey, Türkiye’de yaşayan Alevi vatandaşların görüş ve önerilerini içeren 10 maddelik raporu İngiliz siyasetçiler ile paylaşabileceklerini açıkladı.

MÜCADELEYE DEVAM

Pavey’in ardından söz alan CHP’li diğer vekil Zeynep Altıok, “Mağdur biri olarak, mücadeleci bir aktivist olarak ve şimdi de bir Milletvekili olarak burada bulunmak büyük bir ayrıcalık.” diyerek, kendisini dinleyenleri hak ve özgürlükler konusunda verilen mücadeleye yılmadan devam etmeye çağırdı.

VERİLEN MÜCADELENİN BİR SONUCU

CHP’li Altıok’dan sonra paneli dinleyenlere seslenen HDP Milletvekili Müslüm Doğan, Aleviler olarak çok önemli ve tarihi bir günü yaşadıklarını belirterek, “Alevilerin yaşadığı toplum içerisinde eşit yurttaşlık haklarına kavuşmak için verdiği mücadelenin bir sonucudur bu. Birleşik Krallık parlamentosunda kurulan bu grubu selamlıyorum” dedi.

MÜCADELENİZ MÜCADELEMİZDİR

CHP’nin genç Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ise diğer vekillerin ardından yaptığı konuşmasına sekretaryanın oluşumunda emeği geçen herkese teşekkür ederek başladı. “Mücadeleniz mücadelemizdir.” diyen Hakverdi, “Bu yaşantımız boyunca da karınca misali ne kadar zulmün karşısında, yangının karşısında gücümüz neye yeterse, elimizden ne gelirse karınca misali o mücadeleyi vermeye hazırız.” ifadelerini kullandı.

Tüm katılımcıların konuşmalarının ardından panele katılan Milletvekilleri, Britanya Alevi Federasyonu ve İngiltere Cemevi yöneticileri tarafından Enfield’de Hertford Road üstünde yer alan Aksular Restaurantında ağırlandı.

SEKRETARYA NE İŞE YARAYACAK?

İşçi Partili Joan Ryan’ın başkanlığını yürüteceği Alevi Sekretaryasında Alevi gençler yer alacak. Alevilerin ulusal veya uluslararası sorunlarına dair öneriler sekretarya çatısı altında İngiliz parlamenterlere sunulacak, sekretarya Türkiye ile ilgili konularda TC Londra Büyükelçiliğiyle, Avrupa ile ilgili konularda Avrupa Parlamentosuyla, Britanya ile ilgili konularda ise Birleşik Krallık Parlamentosu ile yazılı temasa geçecek.

Sekretaryanın en önemli işlevi ise Alevileri parlamentoya entegre ederek, Alevi parlamenterlerin yetişmesinde büyük katkı sağlayacak olması. Sekretarya sayesinde Birleşik Krallık Parlamentosunda görev alan 550 Milletvekili Alevileri ve Alevilik inancını kabul etmiş oldu.

Sekretaryanın başlıca amaçları şöyle:

Britanya’daki Alevilerin temel haklarını desteklemek ve parlamentoda ilerletmek,

Britanya’daki siyasi partilerin Britanya’daki Aleviler ile aktif bir şekilde bağlantıya girmek ve böylece siyasetin her seviyesinde Alevilerin gerçek bir temsiliyetini sağlamak,

Hükümetin Alevi toplumu ile daha fazla bağlantıda olması için hükümeti teşvik etmek,

Aleviler adına uluslararası konuları incelemeye almak,

Britanya’daki Alevi toplumun hayatın her kesiminde özel ve önemli katkısını tanımak, uygulamak ve görünün kılmak.