Londra - Dışişleri Bakanı William Hague, başta Özgür Suriye Ordusu (FSA) adlı muhalif grup olmak üzere, muhalif gruplara 5 milyon sterlin fazladan yardım sağlayacağını kaydetti.

Tıbbi malzemelerle birlikte Suriyeli muhaliflere, radyo ve uydu malzemeleri ile taşınabilir jeneratörler de sağlanacak.

İngiltere yardımın, muhaliflere silah sağlanması anlamına gelmediğine dikkati çekerken, yardımı artırma adımının İngiliz hükümetinin muhalif gruplara güveninin artığı anlamına geldiği yorumları yapılıyor.

İngiltere daha önce Suriye'deki insan hakları aktivistlerinin eğitimi için 1,4 milyon sterlin, gıda, su, barınak gibi insani yardımlar içinse 27,5 milyon sterlin sağlıyordu.

Dışişleri Bakanı Hague Times gazetesinde konuya ilişkin yer alan makalesinde, muhaliflere silah sağlamamanın ülkenin politikası olmaya devam ettiğini ancak, demokratik bir Suriye isteyen muhaliflerle çalışmamanın, El Kaide ve diğer aşırıcı grupların devreye girmesine yol açacağını bildirdi.

Hague, Esad sonrası döneme hazırlandıklarını belirttiği yazısında, "Muhaliflere yardım, iç savaşta taraf tutmak anlamına gelmiyor. Suriye'de kargaşa o kadar büyük ki Suriye'yi gelecekte yöneteceklerle ilişki kurmamız lazım" ifadesini kullandı.

ABD, YENİ YAPTIRIMLAR UYGULAMAYA HAZIRLANIYOR
ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejimi ve birliklerine karşı yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlandığı bildirildi.

9 Afrika ülkesini kapsayan turu kapsamında Gana ve Benin'i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a eşlik eden üst düzey yetkililer, ''Esad rejiminin yıkılmasını hızlandırmayı amaçlayan yeni yaptırımların çok yakında uygulamaya konacağını'' söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkililer, bu yaptırımların halihazırda devam edenlere ek olarak uygulanacağını; kabine üyeleri, rejimi destekleyen İranlı kişiler ve kuruluşlar gibi Esad'in yakın çevresini hedefleyeceğini belirtti.

CLİNTON HAFTASONU İSTANBUL'DA
Öte yandan Clinton, haftasonu İstanbul'a gelerek yetkililerle ve Suriyeli muhaliflerle biraraya gelecek.

Clinton'ın gündeminde Türk yetkililer ve Suriyeli muhaliflerle Esad'in ardından yaşanacak demokratik geçişte rehberlik edecek ''ortak işlevsel bir tablo'' oluşturulması bulunuyor.
Clinton'un, Suriye'den Türkiye'ye kaçan on binlerce Suriyeliye insanı yardımı artırarak 5,5 milyon dolarlık ek yardım paketini açıklaması da bekleniyor.

Suriye'de durumun giderek kötüleştiğine ve muhaliflerin gücünü artırdığına işaret eden yetkililer, Clinton'ın Türkiye'nin son gelişmeler sonrasındaki tutumunu öğrenmeye çalışacağını söyledi. (Cumhuriyet)