İngiltere hükümeti Irak ve Suriye’ye giderek IŞİD için savaşan ve pişman olup ülkelerine dönen militanlara iyi niyetli olmaları durumunda yardım ve destek sağlayacak.

Telegraph gazetesindeki habere göre, eski İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Irak ve Suriye’de IŞİD gibi örgütler için savaşıp Britanya’ya dönen cihatçılara İngiltere için tehdit olmadıklarını ispatladıkları sürece yardım edilebileceğini açıkladı.

Hague, bu kişilerin Britanya’da bir saldırı planlamadıkları müddetçe hükümetin bu kişilere destek ve yardım etmeye istekli olduğunu da ekledi.

BBC’de yayınlanan Andrew Marr programında konuşan Hague, bu yıl içinde Irak ve Suriye’ye gidenlerle ilişkisi olan 200′den fazla kişinin tutuklandığını hatırlatarak hükümetin samimi olarak bu uğraşıyı bırakmak isteyen insanlara da yardım edebileceğini yineledi.

Hague, “Önceliğimiz bu ülkenin insanlarının can güvenliğini korumaktır. Bu yüzden tehlikeli olabileceğini düşündüğümüz insanlar için harekete geçmek istiyoruz. İçişleri Bakanlığı, polisimiz ve sağlık servisleri bu ülkeye iyi niyetlerle dönen insanlara nasıl yardım edebiliriz? diye çalışıyor” diye konuştu.

Bakan Hague, bu niyetlerle henüz İngiltere’ye dönen çok fazla cihatçı olmadığına da vurguladı.

Çok sayıda İngiliz vatandaşının militanın ülkelerine dönmek istediği halde tutuklanma korkusu yüzünden kararsız oldukları bildirilirken ortalama 500 Britanyalı militanın aralarında IŞİD olmak üzere terörist örgütlerde savaşmak için Irak ve Suriye’ye gittiği tahmin ediliyor.

Diğer yandan İngiltere’deki Hayır Kurumları Komisyonu Başkanı William Shawcross’ın İngiliz dernekleri aracılığıyla toplanan bağışların IŞİD’in eline geçtiği yönünde spekülasyonlar olduğunu yönünde uyarıda bulundu.

Komisyon İngiltere genelinde bu örgütlerle ilişkisi olduğundan şüphenilen 86 organizasyonu inceleme altına aldığını açıkladı. (Posta)