İngiltere genel seçimlerinin galibi Muhafazakar Parti oldu.

Sandık çıkış anketlerine göre Muhafazakar Parti parlamentoda 325, ana muhalefet İşçi Partisi de 232 sandalye elde edecek.

Bu tabloyla göre Muhafazakarlar çok az bir farkla da olsa tek başına iktidar olmayı başarabilecek durumda.

Parlamentoda çoğunluk için 326 sandalye gerekiyor. Koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokratlar'ın 12, İskoç Ulusal Partisi'nin 56, Plaid Cymru'nun 4, Avrupa Birliği ve göçmen karşıtı sağcı parti UKIP ve Yeşiller'in birer milletvekili çıkarması bekleniyor.

Muhafazakar Parti'nin lideri David Cameron sabah saatlerinde yaptığı konuşmada yeni hükümetin tüm İngiltere'yi temsil edeceğini söyledi ve İskoçya'ya da "Yetki devrini olabilecek en hızlı şekilde yapacağız" mesajını verdi.

AZINLIK HÜKÜMETİ GÜNDEMDE   

Çıkış anketlerine göre Muhafazakârarın lideri David Cameron mevcut sandalye sayısıyla koalisyona gerek duymadan bir azınlık hükümeti oluşturabilir ve Başbakanlığa devam edebilir.

Ancak Cameron'ın, Liberal Demokratlar ile Kuzey İrlanda partisi olan Demokratik Birlik Partisi ile koalisyon görüşmeleri yapabileceği belirtiliyor.

Çıkış anketleri, 2010 seçimlerine kıyasla Muhafazakarların oylarını artırdığına işaret ediyor. 5 yıl önceki seçimlerde Muhafazakarlar 307 milletvekili çıkarabilmişti.

İşçi Partisi'nin oylarında ise üst üste ikinci seçimde de düşüş yaşandığı tahmin ediliyor. Yine çıkış anketlerine göre Ed Miliband öncülüğündeki İşçi Partisi, 2010 seçimlerine kıyasla 26 sandalye geride.

2010'DA İŞÇİ PARTİSİ 258 MİLLETVEKİLİ ÇIKARMIŞTI    

İlk sonuçlara göre oylarında büyük erime yaşanan parti ise Liberal Demokratlar oldu. 2010 seçimlerinde 57 milletvekili çıkarmayı başaran partinin bu seçimde 12 sandalyede kaldığı öngörülüyor.

Sağcı UKIP ise ilk kez parlamentoya milletvekili sokacak.

Seçim bölgelerinden ilk sonuçlar gelmeye başladı. Nihai sonucun da bugün öğle saatlerinde açıklanması bekleniyor.

İngiltere son beş yıldır Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyonu ile yönetiliyor. (BBC Türkçe)