İngiltere'nin başkenti Londra'da binlerce kişi nükleer silah karşıtı gösteri yaptı.

Guardian gazetesinin 'bir neslin en büyük nükleer karşıtı gösterisi' olarak tanımladığı eylem, İngiltere'nin nükleer denizaltı programı Trident'in yenilenmesi programına karşı düzenlendi.

BBC Türkçe'nin haberine göre gösteriye, İngiltere'nin nükleer denizaltılarının konuşlandığı İskoçya'nın yanı sıra dünyanın birçok ülkesinden katılım oldu.

Marble Arch'tan yürüyüşe başlayan göstericiler, Londra'nın merkezindeki Trafalgar Meydanı'nda toplandı.

Guardian gazetesine konuşan 34 yaşındaki Naomi Young, "Nükleer silahları kullanamazsınız. Çevreyi yok eder, binlerce kişiyi öldürürsünüz. Evreni yok etmek istemiyorsan neden bir silah için 100 milyar sterlin harcayalım ki?" diye tepki gösterdi.

Exeter'den katılan 17 yaşındaki protestocu Kai Carrwright da "Üniversiteye gitmemiz için para ödememiz gerekiyor, onlar ise yalnızca Dünya'nın yok edilmesine neden olacak bir şey için 100 milyar sterlin harcamak istiyorlar" dedi.

Göstericiler, İngiltere'nin Trident programının yenilenmesi için yapılan harcamaları eleştirdi. Kalabalık elinde 'Bombalar değil Kitaplar', 'Refahı değil, Savaşı Kes' yazılı pankartlar taşıdı.

CORBYN: BARIŞ BÖYLE OLMAZ

Protesto gösterisinde konuşan İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, "Barışı demokrasiyle, insan haklarına saygıyla, eşitsizliğe son vererek ve kaynakları paylaşarak başarırsınız. Barışı, savaş planları yaparak ve birbirinin kaynaklarını ele geçirerek, diğerlerinin insan haklarına saygı göstermeyerek başaramazsınız" dedi.

Gösteriye, İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon da katıldı. BBC'ye konuşan Sturgeon, Trident programının 'para israfı olduğunu söyledi. Sturgeon, programa neden karşı olduğunu şu sözlerle dile getirdi: "Trident'in, modern dünyada etkili bir savunma yöntemi olduğunu düşünmüyorum. Maliyetinin karşılanabilir olduğunu da düşünmüyorum. Dünyaya yanlış bir mesaj gönderiyor. Diğer ülkeleri silahsızlanmaları için teşvik etmemiz gerektiği bir dönemde, dünyaya güvenliğimizin nükleer silahlara bağlı olduğu mesajı vermek bence yanlış."

İngiltere Savunma Bakanlığı, dört yeni nükleer denizaltı temin edilebilmesi için gelecek 20 yıl içinde 31 milyar sterline (43 milyar dolar), ayrıca beklenmedik harcamalar için de ek olarak 10 milyar sterline ihtiyaç olduğunu duyurdu.