Ankara'da 37 yurttaşın hayatını kaybettiği saldırı İngiltere basınında geniş yer buldu.

BBC'den Paul Adams "Kim Türkiye'nin yerinde olmak isterdi?" derken, Independent yazarı Robert Ellis 'Türkiye barış yolundan saptı' değerlendirmesi yaptı.

BBC'den Paul Adams, pazar günü Ankara'da 37 kişinin ölümü ile sonuçlanan saldırıyla ilgili değerlendirmesinde, Türkiye'nin geçtiğimiz temmuz ayından beri yaşadığı terör saldırıları, Suriyeli mülteciler ve IŞİD ile mücadelesini ele alarak "Kim Türkiye'nin yerinde olmak isterdi" diye sordu.

Adams, "Türkiye üst üste binen güvenlik krizine yakalandı" başlıklı yazısında, Türkiye, kendisini üst üste yaşadığı korkunç bir güvenlik krizinin ortasında buluyor, diğerini kızıştırmadan diğeri ile mücadele etmeye çalışıyor, her bir bombalama Türkiye'nin tehlikeli durumunu daha şiddetli hale getiriyor" dedi.

Türkiye ile PKK arasındaki barış görüşmelerinin rafa kaldırılmasının ardından iki yıllık ateşkesin sona ermesiyle terör saldırılarının ve çatışmaların tırmandığına dikkat çeken yazar, Türk askeri ve polisinin Türkiye'deki Kürtleri Suriye'deki Kürtlerle ile dayanışma içinde olmalarına karşı güç kullanmalarının sonucu olarak "eski yaraların yeniden tazelediği" yorumunu yaptı

Kasım ayında Türkiye'nin Türk hava sahasına girdiği gerekçesiyle Rus jetini düşürmesiyle bölgedeki gerilimin daha da arttığını ve on binlerce Suriyeli'nin Türkiye sınırına dayanmasıyla Türkiye'nin bu sorunla tek başına kaldığına dikkat çeken yazısında yazar, Türkiye'nin şu anki durumunu basıncı yüksek düdüklü bir tencereye benzetti.

Adams yazısını "düdüklü tencere Avrupa'nın eşiğinde ve basınç hala çok yüksek" sözleri ile tamamladı.

INDEPENDENT: TÜRKİYE BARIŞ YOLUNDAN SAPTI

Independent gazetesi, Ankara'da meydana gelen bombalı saldırının Türkiye'nin barıştan ne kadar uzaklaştığını gösterdiği yorumunu yaptı.

Gazetenin yazarlarından Robert Ellis'in kaleme aldığı yazıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürt azınlığı ile çatışmanın sona ermesi girişiminde bulunan bir liderken şimdi kendi arzularının barış sürecini raydan çıkardığını savundu.

Pazar günü Ankara'da meydana gelen saldırının hayatını kaybeden 37 kişi kadar Türkiye için de bir trajedi olduğunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın saldırıdan sonra yaptığı açıklamada, beklenen bir yanıt verdiğini ve patlamayla ilgili sosyal medyaya paylaşım yasağı getirildiğini yazan Ellis, PKK'nin saldırılarının geçen yıl 22 Temmuz'da polis memurlarının öldürülmesinin ardından yenilediğini hatırlattı.

Ellis, yazısında şu ifadeleri kullandı:

"İşe bakın ki Erdoğan 2005 yılında Kürt sorununu açıkça ortaya koyan ilk Türk liderdi. Kendisi, 2013 yılında ateşkes ile devam eden barış sürecinin yolunu açtı. Ancak iç politika ve Erdoğan'ın kendi arzuları buna engel oldu"

Yazar, geçtiğimiz haziran ayında yapılan genel seçimlerde HDP'nin 80 milletvekili çıkararak barajı geçerek AKP'nin iktidarı döneminde en büyük tehditi yarattığını ancak kasım ayında yapılan erken seçimlerde HDP'nin 59 sandalyeye gerileyerek AKP'ye yine iktidarın yolunu açtığını ifade etti.

Independent yazarı, şimdi ise yeni adımın parlamentodaki beş HDP'li milletvekilinin yargılanma yolunun açılması için dokunulmazlıklarını kaldırılması olduğunu ve HDP'nin bir sonraki seçimlerde barajı bile aşmasının beklenmediği yorumunu yaptı.

'TÜRKİYE IRAK’TA KÜRTLERİ BOMBALIYOR'

Daily Telegraph'ın iç sayfalarındaki haberin başlığı, "Türkiye, otobüs durağındaki terör saldırısı sonrası Irak'ta Kürtleri bombalıyor".

Guardian'daki haberin başlığı da benzer:

"Türk jetleri, Ankara'daki saldırıya misilleme olarak Kürtlerin Irak'taki depolarını hedef alıyor."

Haberde ayrıca saldırı ile ilgili olarak Şanlıurfa'da 4 kişinin gözaltına alındığı ve Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yaklaşık 20 bin polis ve askerin katılımıyla geniş çaplı bir operasyon başlatıldığı bilgisi de yer alıyor.