Deneyimli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, Şam ziyaretiyle ilgili kaleme aldığı yazı dizisinin son bölümünde IŞİD militanı Faraj’ın açıklamalarına yer verdi. Independent’te yer alan yazıda Cockburn, Türkiye’nin başlattığı‘Fırat Kalkanı’ operasyonunun ‘gizemli’ olduğunu, IŞİD’in harekat başladıktan sonra hiçbir direniş göstermeden Cerablus’tan ayrıldığını belirttiği yazısında, Faraj’ın bunu şöyle yorumladığını kaydetti: “Türk ordusu Cerablus’a girdiğimde orada olan arkadaşlarımla konuştum.

IŞİD, Cerablus’u terk etmedi, sadece sakallarını kestiler.”

'TÜRKİYE ÇOK DESTEK OLDU'

Türkiye çok destek oldu’ 2015 yazında Tel Abyad’ın YPG güçleri tarafından kuşatılması sırasında IŞİD’in 150 kişilik direniş gücünde yer alan 30 yaşındaki militan, “Türkiye, IŞİD’e çok destek oldu. Tel Abyad’da bulunduğum 2015 Mayıs’ında, sınır güçlerinin hiçbir engeli olmadan çok sayıda silah ve mühimmat aldık” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN KÜRTLERLE ÇATIŞMA ORTAMI YARATAMAK İSTİYOR'

Suriyeli Sünni bir Arap olan Faraj, hem Türkler hem de Suriyeli Kürtleri eleştiriyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan hoşlanmadığını belirten IŞİD üyesi, buna karşın “Diğer Arap diktatörlerden çok daha iyi” yorumunda da bulunuyor.

Türkiye’nin IŞİD’i destekleyerek örgütü Suriye’nin içlerine ittiğini ve Erdoğan’ın Türkiye’deki Kürtlerle bir çatışma ortamı yaratmak istediğini söyleyen Faraj, bu nedenle Erdoğan’ı ‘Suriye’nin parçalanmasının sorumlusu’ olarak gösterdi.

‘SAVAŞMIYORUM AMA HALA IŞİD'i DESTEKLİYORUM'

IŞİD’le yaşadığı ama dile getirmediği anlaşmazlıklar nedeniyle savaşmayı bıraktığını belirten Faraj, “Ben hala bir IŞİD destekçisiyim çünkü varoluşunun ardındaki bilgeliğe ve amaca çok fazla inanıyorum. IŞİD, bölgedeki otoriter rejimlerin yanlışlarını düzeltecek en iyi çözüm” diye konuştu.

Bölgede bulunan birçok Arap’ın IŞİD’e katılma nedenini YPG’nin zulmüne bağlayan IŞİD’li, iki kuzeninin YPG militanları tarafından öldürüldüğünü; ardından da evlerine el konulduğunu iddia etti. Faraj, öldürülen kuzenlerinin çocuklarının ailelerinin intikamını almak için IŞİD’e katıldığını da söyledi.

KAYNAK: DİKEN