Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 25 Eylül'de yapılan referandumun ardından yakında Bağdat'a müzakereler için bir heyet göndereceği öğrenildi.

 Sputnik'ten Hikmet Durgun’un haberine göre, IKBY Referandum Yüksek Konseyi Üyesi Muna Kahveci, referandumun sonuçlarından mutlu olduklarını ifade etti.

Kahveci, “Referandumu halkımızın istediğini gerçekleştirmek için yaptık. Halkımızın kararlarına saygı gösterdik ve referandumumuzu yaptık. Bundan sonra Bağdat ile daha fazla diyalog içerisinde olacağız. Bağdat, kapılarını bize kapatmamalıdır. Bağdat bizimle otursun diyalog yoluyla sorunlarını çözsün” dedi.

Irak merkezi hükümetiyle müzakerelerin yapılması için yakında Bağdat'a bir heyetin gideceğini söyleyen Kahveci, heyetin içerisinde birçok partiden önemli isimlerin olacağı da söyledi.

'BAĞDAT İLE DAHA FAZLA DİYALOG İÇERİSİNDE OLACAĞIZ'

IKBY Referandum Yüksek Konseyi Üyesi Muna Kahveci, konu ile ilgili  şu bilgileri verdi:

"Referandum sağlıklı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirildi. Önemli olan milletimiz oyunu kullanmasıdır. Bu referandum nedeniyle halkımıza teşekkür ediyoruz oylarını hiçbir baskı altında kalmadan demokratik bir şekilde kullandıkları için. Biz Irak hükümetine karşı bir tavır almadık. Referandumu halkımızın istediğini gerçekleştirmek için yaptık. Halkımızın kararlarına saygı gösterdik ve referandumumuzu yaptık. Bundan sonra Bağdat ile daha fazla diyalog içerisinde olacağız. Bağdat, kapılarını bize kapatmamalıdır. Bağdat bizimle otursun diyalog yoluyla sorunlarını çözsün. O sorunlar neyse iştişare ile çözülsün. Sorunlar anayasa ya da yasalar ile çözülsün. Önemli olan bu sorunların çözülmesidir. Milletmiz çok çekti. Acılar, işkenceler ve ölümler gördü. Artık bu sorunların çözülmesi gerekiyor. Şimdi elimizde güçlü bir kart var. Milletimizin kararı olan referandum sonucu var. Herkesin bu referandum sonucuna saygı göstermesi lazım. Bizim artık elimizde bir referandum sonucu var."

Bağdat ile müzakerelerin yapılması için yakında yeni bir müzakere heyetinin kurulacağını aktaran Kahveci, şöyle devam etti:

"Bu yeni kurulacak heyette birçok partinin temsilcisi olacak. Bu heyette tüm etnik kesimlerin temsilcileri de yer almalı. Bu heyette Türkmenler de mutlaka yer almalı. Türkmensiz bir heyet zaten düşünülemez. Kabul edilmez. Türkmenler de zaten bunu kabul etmiyor. Bu heyet tüm Kürdistan halkının isteğini Bağdat'a aktaracak. Biz referandumdan önce heyet olarak Bağdat'a gitmiştik ve onlara 'Biz referandumumuzu yapacağız ve referandum sonrasında yine de görüşeceğiz' demiştik"