Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin düzenlediği bağımsızlık referandumundan ilk sonuçlar geldi.

Kürdistan Bölgesi Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, Kürdistan Bölgesi ve idaresi dışındaki Kürdistani bölgelerde düzenlenen bağımsızlık referandumuna katılım oranını yüzde 72.16 olarak açıkladı.

Kürdistan Bölgesi ve idaresi dışındaki Kürdistani bölgelerde referandumda 3 milyon 985 bin 120 seçmen oy kullanma hakkına sahipti. Tartışmalı bölgelerden evlerinden olan ve şimdi kamplarda bulunan 497 bin 190 seçmen de, oy kullanma hakkına sahipti. Yurtdışında yaşayan ve elektronik ortamda kayıt olan 98 bin 945 seçmen de oy kullandı. Toplam 4 milyon 581 bin 255 seçmenden, 3 milyon 305 bin 925’i oy kullandı.

IKBY referandumundan kesinleşmeyen sonuçlar şöyle:

Yüzde 93.7'si 'Evet'

Yüzde 6.3'ü 'Hayır'

KUTLAMALAR SÜRÜYOR

Erbil kentinde binlerce kişi, referandumun düzenlenmesi ve resmi olmayan sonuçlara göre yüksek bir katılımın olmasından dolayı caddelere çıktı.

Kentin tarihi kalesi ve trafiğe kapalı caddelerinde bir araya gelenlerin ellerinde IKBY bayrağı ve Mesut Barzani posterleri taşıdıkları görüldü.

Aynı zamanda bazı kent sakinleri ise havai fişek kullanıyor. Yöresel elbiseler içerisindeki vatandaşlar kale önünde halay çekip, eğlendi. Kentin başka semtlerinde ise araçlarıyla caddelere çıkanlar konvoy oluşturdu.

4 MİLYON OY

Kürdistan Bölgesi Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu verilerine göre yaklaşık 4 milyon kişinin oy kullanma hakkı bulunuyordu.

Erbil saatiyle 08:00'de başlayan oy verme işlemi saat 19:00’a kadar sürdü.