Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki referandumu yapan yetkililere karşı gereken tedbirleri artıracaklarını söyledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumuna ilişkin konuşan Irak Başbakanı Haydar el İbadi, referandumu yapan yetkililere karşı tedbirleri artıracaklarını belirtti.

İbadi, Bağdat'ta Ortak Operasyonlar Komutanlığı'nı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, referandum süresince zorlamalar, baskı ve manipülasyon gerçekleştirildiğini savunarak, referandumun ne ülke içinde ne de uluslararası alanda meşruiyete sahip olduğunu söyledi.

"Referandumun yapılması büyük riskti. Bu, Federal Mahkemenin kararına rağmen yapıldı. Anayasal değil ve sonuçlarını tanımayacağız" diyen İbadi, "İlginçtir ki hiçbir gözetime tabi tutulmayan referanduma karar verenler sonucunu da kendileri açıkladı. Bunun sonucunu asla konuşmayacağız, tartışmayacağız ve tanımayacağız" ifadelerini kullandı.

IKBY, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu pek çok ülkenin karşı olduğu bağımsızlık referandumu için dün sandık başına gitti.

Katılımın yüzde 72 düzeyinde gerçekleştiği referandumdan gelen ilk sonuçlara göre, 'Evet' oyu yüzde 90'ın üzerinde.

Referandumla ilgili, Irak Başbakanı Haydar el İbadi yaptığı son açıklamada, oylamanın 'yasadışı ve anayasaya aykırı' olduğunu söylemiş ve sonucunu tanımayacaklarını kaydetmişti.