BM İnsan Hakları Konseyi tarafından görevlendirilen bağımsız müfettişlerin raporunda, Suriye'de hükümet güçleri ve hükümet karşıtı silahlı grupların hukukdışı cinayetler, işkence ve taciz suçları işledikleri belirtildi.

 

Uluslararası bağımsız müfettiş komisyonunun Mart 2011 ve Mayıs 2012 arasındaki dönemi kapsayan ve bugün yayınlanan raporunda, Suriye hükümet kuvvetlerinin İdlib, Humus, Halep, Hama, Şam ve Dara ile birçok köydeki hükümet karşıtı gösterilerde, hukukdışı şekilde insanları öldürdükleri kaydedildi.

 

Müfettişler ayrıca, hükümet karşıtı silahlı grupların, ordu mensupları ve güvenlik güçlerinin yanısıra yakaladıkları ve ihbarcı olduklarından şüphelendiklerini öldürdüklerini belirttiler.

 

Muhalefeti destekleyen Fransa’nın Haber Ajansı AFP'nin haberine göre, raporda, Suriye ordusu ve güvenlik güçlerinin ağır insan hakları ihlallerinde bulundukları belirtilerek, Şam yönetimi, 10 yaşındaki çocuklara bile aile bireylerinde Hür Suriye Ordusu militanı ya da sempatizanı bulunup bulunmadığını söyletmek için işkence yapmakla suçlandı.

 

Suriye ordusunun sivil bölgelerde ağır topçu bataryaları dahil olmak üzere çok sayıda silah kullandığını belirten müfettişler, hükümet karşıtı silahlı grupların da insan hakları ihlallerinde bulunduklarına dikkati çektiler.

 

Raporda, Suriye ordusu ve güvenlik güçlerinin operasyonları ile yerlerinden olan sivillerin durumu, gıda, su ve tıbbi bakım gibi ihtiyaçlara erişim imkanlarının çok yetersiz olmasından endişe duyulduğu ifade edildi.

 

Bu arada Suriye resmi haber ajansı Sana’ya göre muhaliflerin saldırılarında hayatını kaybeden 16 asker dün Şam ve Halep’te düzenlenen resmi törenlerle defnedildi.

 

GİLİGYA KATOLİKOSU ERMENİ KİLİSESİNE YAPILAN SALDIRIYI KINADI

Ermeni Haber Ajansı’na göre, resmi ziyaret nedeniyle İran’da bulunan Giligya (Kilikya) Katolikosu, Aram I Suriye’nin Humus şehrindeki Ermeni kilisesine yapılan saldırıyı kınadı.

 

Aram I açıklamasında “Dini merkezlere, kiliselere yapılan her saldırıyı kınıyoruz. Ermeni halkı, soykırımdan kaçabilen Ermenilere kucağını alan Suriye halkına minnettardır. Ermeni halkı her zaman olduğu gibi Suriye’de barış ve istikrarın korunması ve güçlendirilmesine katılmalı” dedi.

 

Geçtiğimiz günlerde News.am sitesinde yer alan bir habere göre de Suriye'nin Humus kentinde yaşayan Raffi Karjyan adlı bir Ermeni evinde öldürülmüştü.