Uluslarası Olimpiyat Komitesi, Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapan ülkelerle yaptığı sözleşmeye ayrımcılık karşıtı bir madde ekledi.

2014 Kış Olimpiyatlarının eşcinsellik karşıtı yasal düzenlemelere sahip Rusya’nın Soçi ilinde düzenlenmesi eleştirilere neden olmuş, boykot çağrıları yapılmıştı.

Ayrımcı yasaları olan ülkelerin Olimpiyatlara ev sahipliği yapmaması gerektiğine yönelik başlatılan All Out imza kampanyası başarıya ulaştı ve Komite bundan sonra oyunlara ev sahipliği yapacak ülkelerle imzalanacak anlaşmanın bir parçası olarak ayrımcılık karşıtı bir sözleşme yapacağını duyurdu.

bianetin Agence Press’e dayandırdığı habere göre, UOK sözcüsü Mark Adams ev sahibi ülkelerle yapılacak sözleşmenin Olimpiyat ilkelerinin tüm ayrımcılık biçimlerinin Olimpiyatların ruhuna aykırı olduğunu hatırlatan 6. Maddenin ekleneceğini söyledi.

All Out kuruşçularından Andre Banks “Bu karar gelecekte Olimpiyatlara ev sahipliği yapacak tüm ülkere, LGBTİ’lere yönelik ayrımcılık dahil, hiçbir hak ihlaline müsamaha gösterilmeyeceğini göstermiş oldu. Bu, sadece Rusya’da değil, tüm dünyada birçok ülkede ayrımcılıkla karşı karşıya kalan LGBTİ’ler için özellikle önemli bir an. Bu değişikliğin uygulanması için ve Soçi’nin tekrarının yaşanmaması için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

NE OLMUŞTU?

2014 Kış Olimpiyatlarının Rusya’da yapılacağının açıklaması tüm dünyada tepkiye neden olmuştu. LGBTİ örgütleri kararı protesto ederken, Rusya İçişleri Bakanlığı, 2014 Sochi Kış Olimpiyatları’na katılan eşcinsel sporcuların ve izleyicilerin “LGBTİ propogandası”nı yasaklayan yasa kapsamında tutuklanabileceğini duyurmuş, UOK’un buna tepki gösteren LGBTİ’lere cevabı “Kendinizi açık etmeyin” olmuştu.

Kanada Çeşitlilik ve Dahil Etme Enstitüsü, hazırladığı bir videoyla “Olimpiyat Oyunları her zaman biraz geydi. Böyle kalması için mücadele edelim” dedi.

All Out “Aşk her zaman kazanır” başlıklı videda Olimpiyat Komitesi’ne ayrımcılık karşıtı ilkelerini hatırlattı. İskoçyalı bira yapımcıları, Rusya Devlet Başkanı Vladamir Putin’e “Hello My Name is Vladamir” adlı bir kasa pro-gey bira yolladı.

LGBTİ sporcular Rusya’nın homofobi karşıtı yasalarına tepki gösterdi. Norveç Sağlık Bakanı Bent Hoeie oyunlara kocasıyla, ABD de açılışa üç eşcinsel temsilcisiyle katıldı.

Tepkiler üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach’a “Olimpiyat Oyunlarına katılacak sporcular, destekçileri ve ziyaretçilerin etnik köken, ırk ve cinsel yönelimine bakmaksızın kendilerini rahat hissetmeleri için elimizden geleni yapacağız. Bunun altını çizmek isterim” demişti.