Ekvadorlu eski devlet başkanı adayı Nelson Zavala, eşcinsellerle ilgili homofobik yorumları yüzünden hem para cezasına çarptırıldı hem de siyasi haklarını kullanması bir yıl süreyle yasaklandı.

Ekvador'da seçimlerle ilgili şikayetlere bakan mahkemelerden biri, Zavala'nın Şubat ayında yürütülen başkanlık kampanyası sırasında, eşcinsellerin "ahlaksız" olduğunu ve "aşırı davranış sapkınlığı" çektiklerini söylemek suretiyle homofobi suçu işlediğine karar verdi ve cezalandırdı.

Zavala'nın avukatları, eşcinselleri "tedavi edebileceğini" söyleyen evanjelik dinadamının, temyize gideceğini söylüyorlar.

Zavala başkanlık seçimlerinde oyların yüzde 1,23'ünü alarak sekizinci olmuştu.

Devlet başkanlığına, oyların yüzde 60'ını alan Rafael Correa üçüncü dönem için yeniden seçildi.

Zavala'yı homofobiden suçlu bulan mahkemenin verdiği ceza, politikacının bir seçimde aday olmasına, siyasi parti ya da hareketlere katılmasına yasak getiriyor.

'HAKİKİ EKVADOR AİLESİ'

Zavala ayrıca 3 bin doları aşkın bir para cezasına çarptırıldı.

Eşcinsel örgütleri kararı "bir dönüm noktası" diye tanımlayarak övdü.

Ekvadorlu hakim Patricia Baca Mancheno, Zavala'nın seçim kanununun "adayların kamuoyu önünde, diğer insanların onurunu zedeleyecek ya da ayrımcılık güden düşünceler ifade etmesini ya da dini nitelikli semboller, ifadeler, anıştırmalar kullanmasını yasaklayan" maddesini ihlal ettiğine kanaat getirdi.

Zavala, birden fazla konuşmada eşcinselleri "günahkâr" diye tanımlamıştı.

Duruşmada Zavala düşüncelerinin hedefinin, eşcinsel evliliğe izin vermek suretiyle "hakiki Ekvador aile yapısını" bozan anayasa maddeleri olduğunu söyledi.

Zavala, mahkeme salonunda yargıçları da eleştirdi.

"Beni yargılayanlar yargılanacak" diyen Zavala "Sonunda hepimizi tanrı yargılayacak. Bu mahkemenin tanrı katında bir hükmü yok. Bugün kutlamalara girişenler mahşer gününde ağlayacaklar" diye ekledi. (BBC TÜRKÇE)