Hollanda İşçi Partisi liderliğine bir Türk kadın milletvekili de aday olunca, seçim sürecinde ekonomik konular değil de ırkçı ve kültürel konular tartışılır hale geldi.

 

Pazartesi günü canlı yayınlanan ülkenin en ünlü söyleşi programlarından birine davet edilen Türk asıllı kadın aday ile program sunucuları arasında gergin anlar yaşandı.

 

İşçi Partisi liderliğine beş adaydan biri olan Nebahat Albayrak'ın çıktığı televizyon programında ekonomik ve sosyal meselelere hemen hemen hiç değinilmedi.

 

Programın moderatörleri Jereon Pauw ve Paul Witteman'ın mülakata, "Parti Türk asıllı bir kadın tarafından yönetilmeye hazır mı?" şeklindeki sorularla başlaması, milletvekili ve eski Adalet Bakan Yardımcısı olan Albayrak'ı kızdırdı.

 

Albayrak, "Bunu ne cüretle soruyorsunuz?" yanıtını vererek, mülakatı yapanlardan siyasi programı üzerinde yoğunlaşmalarını istedi.

 

Ancak mülakatçılar sorularında ısrar ettiler ve hatta Pauw gözleriyle fıldır fıldır bakarak Albayrak'ın verdiği yanıtları yarıda kesti.

 

Tartışma bir sonraki gün de ülkenin ulusal basınında devam etti.

 

Hollandalı Twitter kullanıcıları Pauw ve Witteman'ın cinsiyet ayrımı ve yabancı düşmanlığı yaptıklarını dile getiren mesajlar attılar.

 

Aşırı sağcı ve İslamiyet karşıtı politikacı Geert Wilders da tartışmalara katıldı. Wilders tweeter mesajında "Albayrak'ın başbakan olmasına karşı değilim, bu başbakanlık Türkiye başbakanlığı olduğu sürece" dedi.

 

Geçtiğimiz hafta İşçi Partisi lideri Job Cohen'in istifa etmesi üzerine boşalan liderlik koltuğuna oturacak kişinin eğilim ve politikalarıyla, kemer sıkma politikalarına karşı seçmenlerin haklarını savunmak amacıyla daha da sola kayan Avrupa sosyal demokrat partilerine de önderlik yapacak kişi olarak görülüyor. (CNNTÜRK)