Aralarında çocukların da bulunduğu Filistinliler'e saldıran özel eğitimli polis köpekleri, Hollanda yasalarına göre, "şiddet aracı" olarak kabul ediliyor.
İnsan hakları savunucuları ve siyasetçiler, İsrail askerlerinin Filistinliler'e saldırı amacıyla kullandığı köpeklerin satışının durdurulmasını istiyor.
Ülkenin en etkili gazetelerinden bir olan NRC'nin araştırmasına göre, İsrail askerleri tarafından işgal altındaki topraklarda kullanılan köpekler, Hollanda tarafından satılıyor.

Hükümet politikasına göre, Filistinliler'e karşı kullanılacak stratejik ürünlerin İsrail'e satışına izin verilmiyor. Ancak gazete, köpek satışının yıllardır devam ettiğini belirtiyor.

Gazeteye göre Avrupa Birliği (AB), İsrail'e gönderilecek ihraç ürünlerinin insan haklarını ihlal edecek amaçlar için kullanılmasına karşı çıkıyor.
AB, silah, kamuflaj boyası, termal kamerası gibi ürünlerin İsrail'e satışı için gerekli olan ihracat iznini vermiyor.

KÖPEK YASAK KAPSAMINDA DEĞİL 

Ancak, Hollanda yasalarına göre biber gazı ve ateşli silahlar gibi "şiddet aracı" sayılan hizmet köpekleri, ihracat kısıtlaması kapsamında değil.
Gazetenin haberinde, aralarında çocukların da bulunduğu Filistinliler, her gün Hollanda'nın sattığı köpekler tarafından ısırılıyor.
Kısa bir süre önce buna ilişkin bir film, internette gündeme gelmişti. İsrail, askerlerin sergilediği davranışı yakışıksız" olarak nitelemişti. Ancak NRC gazetesine göre İsrail, köpeklerin kullanımını durdurmadı.

İsrail ve Filistinliler arasındaki şiddet olaylarının yeniden alevlenmesi üzerine köpek kullanımının da arttığı belirtiliyor.
Hollanda gümrük mevzuatına göre özel eğitimli köpekler ile normal ev köpekleri arasında bir ayrım yok. Bu nedenle İsrail'e ne kadar köpek satıldığı bilinmiyor.

Ancak gazeteye konuşan Four Winds K9 adlı şirketin sahibi Tonny Boeijen, İsrail ordusunun baş tedarikçisi olduğunu söylüyor.
Şirketin, 23 yıldan bu yana İsrail askerlerine onlarca köpek gönderdiği belirtiliyor. Eski bir İsrail askeri de köpeklerin Hollanda'dan geldiğini doğruluyor.

İnsan hakları avukatı Liesbeth Zegveld, Hollanda'nın İsrail'e köpek satışını "saçma" olarak değerlendiriyor.
Zegeveld, köpeklerin İsrail tarafından Filistinliler'e karşı silah olarak kullanıldığını savunuyor. Hollanda'nın köpek satışını yasaklaması gerektiğini söylüyor.

Hollandalı avukat, köpeklerden zarar gören Filistinliler adına köpek ihracatçıları ve Hollanda aleyhinde suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.
Demokratlar 66 (D66) Partisi Milletvekili Wassila Hachchi de konuyu parlamento gündemine taşıyacağını belirtiyor. D66 milletvekili, Dışişleri Bakanı Bert Koenders'tan köpeklerin satışının önlenmesini istiyor.

Bu arada Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, "ortaklık forumu" çerçevesinde Perşembe günü Hollanda'yı ziyaret edecek. Abbas'a Filistin başbakanı ile dışişleri bakanı da eşlik edecek.

Hollanda ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla İsrail ile de "ortaklık forumu" düzenliyor.

(BBC Türkçe)