Ankara Büyükelçisini resmi olarak geri çekerek Türkiye ile diplomatik ilişkilerini askıya alan Hollanda, Ermeni Soykırımı'nı tanıdı.

Hollanda parlamentosunun alt kanadında (Tweede Kamer) konuyla ilgili iki karar tasarısı kabul edildi.

Birinde parlamentonun alt kanadının Ermeni Soykırımı’nı tanıdığı ifade edilirken, diğerinde Ermenistan'da 24 Nisan'da düzenlenen 'soykırımı anma törenlerine' Hollanda'dan bir bakanın katılması karara bağlanıyor.

Hollanda resmi ajansı ANP'ye göre bu karar Türkiye-Hollanda ilişkilerinin daha da bozulmasına yol açacak.

TÜRKİYE-HOLLANDA ARASINDAKİ DİPLOMATİK KRİZ

Hollanda'nın, geçen yıl Mart ayında Türk bakanlara referandum kampanyası yapma izni vermemesi Üzerine, Ankara ile Lahey arasındaki ilişkiler gerilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş izninin iptali ve Almanya üzerinden karayoluyla Rotterdam'a gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın sınır dışı edilmesi diplomatik krize neden olmuştu.

Lahey Büyükelçisi'ni geri çağıran Türkiye, istişare için ülkesine giden Hollanda Büyükelçisi'nin Ankara'ya dönmesine de izin vermemişti.

İlişkilerin normale dönmesi amacıyla başlatılan üst düzey temaslarda Türkiye'nin 11 Mart 2017'de yaşanan krizle ilgili olarak özür ön koşulunda ısrar etmesi nedeniyle görüşmelerin kesildiği açıklanmıştı. Hollanda, geçtiğimiz 5 Şubat’ta Ankara'ya dönüşüne izin verilmeyen Büyükelçi Cornelis van Rij'ı resmen geri çektiğini ve Türkiye ile ilişkileri askıya aldığını duyurmuştu.

Kaynak: Sputnik