Suriye ordusu dün isyancıların Lübnan’a giriş çıkışta kullandıkları Kara kasabasında kontrolü ele geçirerek cephede stratejik bir üstünlük sağlarken, Melkit Katolik Kilisesi Patriği Gregory Laham’dan da, Hıristiyanlara ve Avrupa’ya önemli bir çağrı geldi.

Papa Francis ile görüşmek üzere Vatikan’a gidişinden önce konuşan Patrik Laham, Suriyeli Hıristiyanlardan süren şiddete karşın ‘ülkeyi terk etmemelerini’ istedi:

“Çocuklarıma sesleniyorum, ülkenizde kalın, gelecek zor olacak ama güzel olacak.” Laham ayrıca, “Yardımda bulunmak isteyen Avrupa ülkelerine sesleniyorum. Zor durumdaki insanlara yardım edin. Ancak Suriyeli Hıristiyanları göçe teşvik etmeyin” ifadelerini kullandı.

Patrik, nüfusun yüzde 10’unu oluşturan Hıristiyanların ülkedeki durumlarına ilişkin rakamları da verdi. Mart 2011’de başlayan çatışmalar sebebiyle 450 bin Hıristiyan yerinden olurken, bunların 40 bininin Lübnan’a kaçtığını söyleyen Laham’a göre, hem asker hem sivil olmak üzere 1000-1200 Hıristiyan da hayatını kaybetti.

Ancak Patrik “Sadece Hıristiyanlar hedef alınmıyor” vurgusu da yaptı: “Tüm Suriyeliler hedef alınıyor. Tüm sınıflardan Şiiler, Sünniler, Dürziler ve Hıristiyanlar.” Patrik, ABD ve Batı ülkelerini de isyancıları silahlandırarak çatışmaları uzatmakla suçlarken, Mart 2011’den bu yana Hıristiyanlara ait 57 dini mekânın tahrip edilmesini de kınadı.

ORDU KARA'YI ELE GEÇİRDİ

Öte yandan Kara’nın ele geçirdiği haberi, ordunun başkent Şam’ın yaklaşık 80 km. kuzeyindeki Kalamun Dağları’na yönelik cuma gününden beri sürdürdüğü hava saldırılarının ardından geldi. Şam’ı Akdeniz kıyısındaki kentlere bağlayan otoban üzerindeki Kara’nın ele geçirilmesiyle ordu, isyancıların başkente giden ikmal hatlarının ortadan kaldırılması ve Lübnan bağlantılarının çökertilmesi açısından önemli bir başarı sağlamış oldu. Resmi ajans Sana’daki haberde, ‘çok sayıda teröristin öldürüldüğü ve silahlarının ele geçirildiği’ bildirildi.

LAVROV MUHALEFETİ ÖVDÜ

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da muhaliflerin Cenevre-2 Konferansı ile ilgili attığı bazı adımları övdü. Nezavisimaya Gazeta’ya demecinde ‘tüm muhalifleri bir araya getirecek yapıcı bir platformun hâlâ bulunmadığına’ dikkat çeken Lavrov “Henüz bu aşamada olmasak da muhalefet saflarından giderek daha fazla gerçekçilik işaretleri görüyoruz. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nun, Kürtler dahil içerideki muhalefetle diyaloğa girmesini memnuniyetle karşılıyoruz” diye konuştu. (Radikal)