ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 1 Nisan'da geniş katılımlı Suriye'nin Dostları Toplantısı'na ev sahipliği yapacağını hatırlatarak, ABD Dışişleri Bakanı Clinton'ın da bu toplantıya katılacağını bildirdi.

 

Tunus'ta geçen şubat ayında düzenlenen ilk Suriye'nin Dostları Toplantısı'nın, Suriye'de şiddetin durması, insani yardımlara devam edilmesi ve siyasi sürecin başlatılmasının önemi noktasında, BM-Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın 6 maddelik barış planınca da desteklenen çok net bir gündem ortaya koyduğunu belirten Nuland, ''Dolayısıyla Türk hükümetinin, geleceğe dair uzlaşıyı derinleştirmek ve genişletmek amacıyla oluşturacağı gündemi dört gözle bekliyoruz'' dedi.

 

Nuland, İstanbul'daki toplantıda BM'nin de temsil edilmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

 

DAVUTOĞLU: SURİYE'YE KARŞI ULUSLARARASI ORTAK EYLEM GEREKİYOR

Bu arada, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in sivil halka yapılan saldırıların son bulacağına dair defalarca söz vermesine rağmen bu sözünde durmadığını iddia etti. Bakan Davutoğlu, Avusturya'da yaptığı açıklamada "Anlaşılıyor ki Esed zamana oynuyor. Suriye'ye karşı uluslararası ortak eylem gerekiyor. Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi yazılı bir açıklama yapmalı" dedi.

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, bir saati aşkın süren ikili görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

 

Avusturyalı Bakan Türkiye ile politik ilişkileri de konuştuklarını, iki ülkenin Balkan politikalarında olduğu gibi Suriye için de sıkı bir işbirliğine gireceğini belirtti. Michael Spindelegger, 1 Nisan'da İstanbul'da gerçekleştirilecek olan Suriye'nin Dostları toplantısında muhaliflerden tek bir sözcü arzu ettiklerinin altını çizdi. Spindelegger toplantıda Suriye için ortak eylem gerçekleştirme adına neler yapılabileceğini konuştuklarını söyledi.