ABD'de başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin nihai başkan adayının Hillary Clinton olması kesinleşti.
 
Eski New York senatörü ve eski ABD Dışişleri Bakanı olan 69 yaşındaki Hillary Clinton, ülkesinin ilk kadın başkan adayı olarak tarihe geçti.
 
Clinton aynı zamanda ABD tarihinin seçilme ihtimali yüksek ilk kadın Başkan adayı oluyor.
 
Kongrede konuşan Hillary Clinton kadınlara Başkanlık yolunu açan isim olmak istediğini ve televizyondan kendisini izleyen genç kadınların da devletin en yüksek makamına ulaşabileceklerini söyledi.
 
Perşembe günü delegelere hitap edecek olan Clinton Philadelphia'daki kongreye gönderdiği video mesajında adaylığa seçilmesiyle kadınların yükselişini engelleyen büyük bir engelin kaldırıldığını belirtti.
 
Clinton 240 yıllık Amerikan tarihinin bir büyük parti tarafından Başkanlık yarışına sokulan ilk kadın aday oluyor.
 
Hillary Clinton 8 yıl önceki önseçimlerde Barack Obama'ya yenilmişti.
 
EŞİNDEN DESTEK
 
Eski Başkan Bill Clinton ilk kez seçilmesinden 24 yıl sonra eşinin Başkanlık için mücadele vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, ‘Hillary Clinton’ın zorluklardan kaçmayan ve kimseyi yarı yolda bırakmayan cesur bir siyasetçi olduğunu söyledi.
 
Bill Clinton, eşinin siyasi dönüşümün temsilcisi olduğuna inanmayanlara da seslenerek, “Eşimin çoktandır siyasetin içinde olduğu doğrudur. Ancak siyasette geçirdiği her yıl ona insanların daha iyi hayat sürmeleri için çalışma fırsatı yaratmıştır”, dedi.
 
Kongrede 2 bin 382 delegenin oyuna ihtiyacı olan Hillary Clinton'ın Başkan adaylığı 2 bin 842 oyla tescil edildi. Ön seçimlerde Clinton’ın en dişli rakibi olan Senatör Bernie Sanders bin 865 delegenin oyunu aldı.
Hillary Clinton oylamada önseçim sonuçlarına uymak zorunda olmayan ‘süper delegelerin' büyük çoğunluğundan da destek aldı.
 
HILLARY CLINTON KİMDİR?
 
20 yıl boyunca Amerikan siyaset sahnesinin ayrılmaz parçalarından biri haline gelen Clinton, 4 yıl boyunca ABD Başkanı Obama’nın yanında dışişleri bakanı olarak görev yaptı. Bu sayede uluslararası alanda daha tanıdık bir yüz haline gelen Clinton, 100 ülkeye giderek bütün seleflerini geride bıraktı.
 
El Kaide Lideri Usame Bin Ladin 2011’de Pakistan’da düzenlenen operasyonla öldürüldüğünde Clinton dışişleri bakanlığı koltuğundaydı. Clinton, 2016 başkanlık seçimleri için yarışacağını internet sayfasında duyurmasına saatler kala Obama, “Hillary mükemmel bir başkan olacak” diyerek desteğini ilan etmişti.