Yunan gazetelerinin yayımladığı WikiLeaks belgelerine göre Başbakan Erdoğan, ruhban okulunun açılması için Trakya’daki Türklerle ilgili adım atılmasını istedi. Patrik bu fikri eleştirdi.

Yunan basınında yayımlanan WikiLeaks belgeleri, Heybeliada Ruhban Okulu ile ilgili görüşmelere ışık tuttu. TaNea gazetesinde yayımlanan 2009 tarihli Amerikan kriptoları Türk hükümetinin, okulun açılması karşılığında Batı Trakya’daki Müslüman Türk azınlığın sorunlarının çözümü yolunda adımlar atılmasını talep ettiğini, Fener Patriki Bartholomeos’un ise konunun Ankara ile Atina arasında ele alınmasına “Heybeliada Türk kurumudur” diyerek şiddetle karşı çıktığını gösteriyor.

‘YIL SONUNDA TAMAM’

15 Ağustos 2009’da Başbakan Tayyip Erdoğan Büyükada’da Türkiye’de yaşayan azınlıkların dini liderleriyle bir araya gelmişti. Erdoğan, Rum Patrik Bartholomeos ile de özel bir görüşme yapmıştı. ABD İstanbul konsolosluğundan adı verilmeyen bir yetkili, patrikhane basın sözcüsü Dositheos ile görüştükten sonra merkeze gönderdiği raporda Erdoğan’ın Patrik’e, Yunan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis’den Atina’da cami açmasını ve Batı Trakya’daki azınlığa müftülerini seçme hakkını tanımasını istediğini anlattı. Belgede, Erdoğan’ın Bartholomeos’a ayrıca, Heybeliada konusunun “Yıl sonuna kadar halledileceğini” belirttiği öne sürüldü.

‘TÜRK VATANDAŞIYIM’

TaNea’ya göre Şubat 2009’da da Türkiye’yi ziyaret eden ABD’li senatör Richard Durban, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması karşılığı atılabilecek bu adımları dile getirdiğinde Patrik Bartholomeos tepki gösterdi. Belgeye göre Bartholomeos, ABD’li senatöre şu yanıtı verdi: “Atina’da cami açılması veya Batı Trakya azınlığı sorunları ile Patrikhane arasında bağlantı yapılması doğru değil, Heybeliada ile ilgili müzakerelere Yunan hükümetinin katılımı da doğru değil. Heybeliada Türk kurumudur, Patrikhane Yunan hükümetinin temsilcisi değildir. Ben Türk vatandaşıyım. Patrikhanenin sorunları ve Heybeliada meselesi iki komşu ülkede olup-bitenlerden bağımsız şekilde çözülmelidir!”

‘PAKİSTAN OLURUZ’

Amerikalı senatörün Ankara’daki temaslarının içeriği ile ilgili ABD’nin Ankara büyükelçiliğinin merkeze gönderdiği raporda ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Richard Durban’a din öğretimi ile ilgili tüm kurumlar konusunda Türkiye’de hukuki engel bulunduğunu ifade ettiği öne sürüldü. TaNea’ya göre, belgede, başbakan yardımcısı Cemil Çiçek bunu “Konu siyasi değil, hukukidir. İlahiyat okulları ile ilgili yasayla ilgilidir. Yasanın amacı Türkiye’nin Pakistan olmasını engellemektir” sözleriyle açıkladı.

Milliyet / Taki Berberakis