Kürdistan Federal Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, bazı temaslarda bulunmak için Ankara'ya geldi.

Neçirvan Barzani'nin gündeminde PKK'nin sınır ötesine çekişmesi ve yeni sürecin hayata geçirilmesi var. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün akşam saatlerinde Barzani'yi Resmi Konut'ta kabul edecek. Görüşmede, Öcalan'ın Newroz'daki açıklamaları, Irak'ta ve bölgede yaşanan gelişmelerin ele alınması bekleniyor. Görüşmede ayrıca Suriye'deki Kürtlerin durumunun da masaya yatırılması bekleniyor.

Barzani'nin ziyareti öncesi açıklama yapan sözcüsü Dizai, PKK'lilerin hepsinin Türk vatandaşı olmadığını belirterek, "Herkes kendi ülkesine dönmeli" dedi.

Neçirvan Barzani'nin Ankara ziyareti öncesi açıklamalarda bulunan Kürdistan Federal Yönetimi hükümeti sözcüsü Sefin Dizai, çözüm sürecini değerlendirdi.

Gözlemcilerin, PKK ile 30 yıldır devam eden çatışmaların, 40 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine ve 450 milyar dolar düzeyinde maddi kayba yol açtığına ilişkin değerlendirmelerine işaret eden Sefin Dizai, çatışmanın son bulmasına yönelik adımları hükümet olarak desteklediklerini söyledi.

''Başbakan Erdoğan'ın başlattığı açılım sürecini destekliyoruz'' diyen Sefin Dizai, ''Politikamızı yıllardır açık bir şekilde dile getiriyoruz. Diyalogla, demokratik kanallarla sorunun çözülmesini istiyor ve destekliyoruz. Bu konuda elimizden gelen yardımı yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz'' şeklinde konuştu.

MİT'in PKK ile Erbil'de görüşüp görüşmeyeceği konusunda herhangi bir açıklama yapmayan Dizai, ''Önemli olan görüşmenin nerede olacağı değil, neticedir. Barışın, kardeşliğin gelmesidir'' dedi.

TÜRKİYE İLE DİYALOG

Çözüm süreci konusunda Türkiye ile iyi bir diyalog içinde olduklarını dile getiren Dizai, ilgili taraflarla görüş alışverişinde bulunduklarını, görüş ve önerilerini paylaştıklarını belirtti.

Çözüm süreci kapsamında silah bırakıp sivil hayata dönmeleri gündemde olan PKK'lilerin Kürt yönetimi altındaki şehirlerde barınacağı yönündeki görüşleri de değerlendiren Dizai, bu konunun henüz gündemlerinde olmadığını dile getirdi.

'HERKES ÜLKESİNE DÖNSÜN'

PKK'lilerin tamamının Türk vatandaşı olmadığını ifade eden Dizai, ''Silahlı olan PKK'lilerin tamamı Türkiye vatandaşı değil. İçinde İranlı, Suriyeli ve Iraklı olan Kürtler var. Problem öyle bir şekilde çözülmeli ki Suriyeli olan Suriye'ye, Iraklı olan Irak'a, Türkiyeli olan da Türkiye'ye, herkes kendi ülkesine, kendi şehrine geri dönebilsin. Öyle tahmin ediyorum ki büyük bir çoğunluğu kendi ülkelerine dönebilecek" şeklinde konuştu.