HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başkanlığındaki HDP heyeti, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Anne Brasseur ve yine Avrupa Konseyi (AK) İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks ile ayrı ayrı görüşme yaptı.

Beklenenden daha uzun süren görüşmelerde, HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, HDP Avrupa Temsilcisi Eyüp Doru ve yine HDP'nin AK nezdindeki temsilcisi Faik Yağızay da bulundu.

HANGİ BAŞLIKLAR KONUŞULDU?

Görüşmelerde, Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, Kürdistan'daki çatışmaların sona ermesi için acilen yapılması gerekenler, başta Cizre olmak üzere birçok kentteki askeri uygulamalar, HDP ve Kürtlere yönelik saldırılar, Türkiye'deki insan hakları ve demokratikleşmenin önündeki sorunlar, Ankara'nın Rojava politikası ile mülteciler başlıkları konuşuldu.

Demirtaş görüşmelerde, AKP'nin çoğulcu demokrasiyi benimsemediği için HDP'nin son seçimlerdeki başarısını kabullenemediğini dile getirdi. Demirtaş, AKP'nin savaş ve çatışmayı derinleştirdiği, HDP'nin ise demokratikleşmenin sağlanması, özgürlüklerin garanti altına alınması, Kürt halkı ve azınlıkların haklarının tanınması, barış, sosyal adalet gibi alanlarda mücadele verdiğini kaydetti.

HDP heyeti muhataplarına PYD, YPG/YPJ ve Kürt güçlerinin DAİŞ, El-Kaide gibi terör odakları karşısındaki askeri, politik başarısının da AKP ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sindirilemediğini de aktardı.

BRASSEUR: DERİNDEN ENDİŞELENİYORUZ

AKPM Başkanı Brasseur ise Kürt meselesinde yeniden çatışmalı bir sürece girilmiş olmasının, HDP’ye karşı saldırıların ve son zamanlarda başta basın olmak üzere genel özgürlüklerin kısıtlanmasının kendilerini derinden endişelendirdiğini; AKPM olarak gerek seçimlerin özgür ve adil geçmesi için gerekse Türkiye’nin başta Kürt meselesi olmak üzere kendi iç sorunlarını aşmak amacıyla yapacağı çalışmalarda katkı sunmaya hazır olduklarını söyledi.

Ayrıca 1 Kasım'da düzenlenecek seçimleri izleyebilmek için AKPM’nin geniş bir heyeti Türkiye’de görevlendireceği öğrenildi.

MUIZNIEKS: ÇİFT TARAFLI ATEŞKES SAĞLANMALI

AK İnsan Hakları Komiseri Muiznieks ile yapılan görüşmede ise Türkiye’de kışkırtılan milliyetçilik, sokak saldırıları, basın özgürlüğünün kısıtlanması gibi konulardaki endişeler gündeme geldi. Muiznieks, başta Cizre olmak üzere halka dönük uygulamaların kabul edilir olmadığını ve bunları yakından takip ettiklerini dile getirdi. Türkiye'deki genel gidişattan endişe duyduklarını kaydeden Muiznieks, çift taraflı ateşkesin acilen sağlanması gerektiğini de belirtti.

Görüşmede, HDP'nin maruz kaldığı saldırılar, AKP'nin HDP'yi baraj altında bırakmak için başvurduğu yöntemlere ilişkin endişeler de dile getirildi.

LİBERAL GRUP TOPLANTISINDA 150 KİŞİLİK KATILIMCIYA HİTAP ETTİ

Demirtaş, AKPM Liberal Demokrat Grup'un davetlisi olarak da grup toplantısında uzun bir sunum yaptı. Grup üyeleri sunumdan sonra Demirtaş'a Türkiye’deki gidişat, Kürtlerin talepleri, Rojava’nın konumu, Erdoğan faktörü ve AKP üzerine sorular yöneltti.

Demirtaş, AKPM Sol Grup Başkanı Tiny Kox ile birlikte sosyalist, liberal ve sol parlamenterler ile diplomat, AK uzmanı, Avrupa ve Türkiye’den gazeteciler, AKPM Türkiye raportörlerinin de aralarında bulunduğu 150 civarında katılımın olduğu toplantıda yarım saatlik bir sunum yaptı.

Demirtaş AKPM’deki görüşmelerini tamamladıktan sonra seçim çalışmaları için Türkiye’ye döndü. Diğer HDP heyeti ise AKPM’deki çalışmalarına devam edecek. (STRASBOURG / ANF - HÜSEYİN ELMALI)