Haşd El-Şabi Kuvvetleri Resmi Sözcüsü Ebu Cafer El-Esedi, Musul operasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

El-Esedi, “Irak kuvvetleri bugün doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu eksenlerinde iyi ilerlemeler kaydetti ve düşmanın savunma hattının çöküşüne neden oldu. Şimdiye kadar güney ve doğu ekseninde 40’dan fazla köy kurtarıldı.”dedi.

Haşd El-Şabi Kuvvetleri Resmi Sözcüsü Ebu Cafer El-Esedi, Tesnim Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu.

Irak kuvvetlerinin Başika’nın merkezinde ilerleyişini değerlendiren El-Esedi, “Irak kuvvetleri Bartala ve Hamdaniye bölgelerini tam anlamıyla kurtarmayı başardı. Bu kuvvetler dün Hamdaniye belediye binasına Irak bayrağını astı. Bugün de Irak Ordusu IŞİD’in Başika’daki son savunma hattını kırmayı ve şehrin merkezine doğru ilerlemeyi başardı.”ifadelerini kullandı.

Irak kuvvetlerinin Musul’a doğru ilerleyişini değerlendiren Ebu Cafer El-Esedi’n açıklamaları şöyle:

“Güney ekseninde konuşlanmış olan Irak kuvvetleri, Musul şehrine doğru 25 kilometre ilerledi ve şimdi Musul’un 30 kilometre güneyinde bulunmaktadırlar. Doğu bölgesinden de emniyet güçleri ve ordu Musul’un 15 kilometre merkezine ulaştı. Eğer operasyonlar bu şekilde devam ederse, Musul şehrinin merkezine ulaşmak ve bu şehri kurtarmak fazla zaman almayacaktır.

'HAŞD EL-ŞABİ BATIDA KONUŞLANDI'

Haşd El-Şabi kuvvetleri operasyonların en önemli merkezi olan batı ekseninde konuşlanmıştır. Bu eksen güneyde Kayyare’den kuzeyde Telafir’e ve Musul’un Suriye sınırlarına kadar uzanıyor. Batı ekseninin en tehlikeli eksenlerden biri olduğu söylenebilir ve yaklaşık 12 kilometrekare genişliğinde.

Musul’u kurtarma operasyonlarının batı ekseni Musul ve Rakka arasındaki teröristlere yardım kanalını kesen ve operasyonların en önemli eksenidir. Haşd El-Şabi kuvvetlerinin operasyonları birkaç gün içerisinde başlayacak, Musul şehri tamamen kuşatma altına alınacak ve teröristlere yardım sağlanan bütün yollar kesilecek.

Haşd El-Şabi aynı zamanda operasyonların devamında Telafir’i kurtaracak ve Musul’a doğru ilerlemekte olan Irak Kuvvetlerini, özellikle de güney ekseninde konuşlanan kuvvetleri destekleyecek. Haşd El-Şabi yerel kuvvetler kanalıyla ve Hristiyan, Türkmen, Ezidi ve Haşd El-Eşairi Sünni grupları vasıtasıyla Musul’un merkezine doğru ilerleyecek.

'ABD DOĞUDA DESTEK SAĞLIYOR'

Amerika liderliğindeki koalisyon doğu ekseninden destek sağlıyor. Onların operasyonlara destek verdiği alan, güney eksenlerinde Federal Polisin ve batıda da Haşd El-Şabi’nin bulunduğu bölgeleri kapsıyor. Amerika liderliğindeki koalisyonun bulunduğu alan sadece bahsedilen küçük ve sınırlı alandır.

Irak hava kuvvetleri bizim kuvvetlerimize çok iyi bir şekilde hava desteği sağlıyor. Musul’u kurtarma operasyonları şimdiye kadar çok iyi bir şekilde ilerledi. Bizim kuvvetlerimiz doğu ve güney ekseninde ilerleme kaydetti. En önemli konu Irak kuvvetlerinin Musul’un merkezine ilerlemesi.

IŞİD, operasyonların başlamasından şimdiye kadar ağır kayıplar verdi. IŞİD’den ölenlerin sayısının 600 olduğu söylenebilir. Şimdiye kadar 50’den fazla bomba yüklü araç doğu ve güney ekseninde Irak kuvvetleri tarafından imha edildi. Birçok bölgede yerli halk emniyet kuvvetleri bölgeye ulaşmadan önce onları karşılamaya gitti.

MUSUL'DAKİ YEREL DİRENİŞ

Musul yerel kaynaklarından bize aktarılan bilgilere göre, şehrin sakinleri şehirlerini kurtarmak için mücadeleye başlamışlar. IŞİD’in halka karşı işlediği sınırsız cinayetler nedeniyle halk çok geniş çaplı hareketlenme göstermiyor görünsede bazı gençler gizli birlikler oluşturdular ve çeşitli zaman aralıklarında IŞİD’e saldırı düzenliyorlar.

Irak kuvvetleri Musul’a yaklaştıkça bahsedilen genç birlikler ve IŞİD arasındaki çatışmalar daha da büyüyebilir. Musul şehrindeki gizli birlikler Irak kuvvetleriyle koordine halinde ve Irak Kuvvetleri gerekli olduğu durumlarda onlara uyarıda bulunmaktadır.

Operasyonların bitiş tarihi için kesin bir zaman verilemez. Çünkü IŞİD şehrin merkezinde direniş gösterirlerse ya da halkı insan kalkanı olarak kullanırlarsa, dikkatli ve daha yavaş ilerlemek zorunda kalabiliriz.

Çünkü şehir halkını korumak en önemli hedefimizdir. Musul’un içerisindeki gençler IŞİD’e saldırabilirlerse ya da Musul şehri içerisinde toplandığı alanları dağıtabilirlerse, kesinlikle bu operasyonlar çok kısa bir sürede sona erecektir.