İran'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimini, % 50'nin biraz üzerinde oy alan Hasan Ruhani kazandı.

Resmi açıklamada, seçime katılım oranının % 72,2 olduğu açıklandı.

İran'ın dış ilişkilerinde "yumuşama" vaadeden Ruhani'nin göreve başlaması için, dini lider Ayetullah Ali Hamaney tarafından onaylanması gerekiyor.

Hamaney'in 3 Ağustos'a kadar kararını açıklaması bekleniyor.

Seçimde 6 aday yarışıyordu. Adayların tümü muhafazakâr olmasına karşın, 64 yaşındaki din adamı Ruhani ılımlı ve pragmatik bir lider olarak nitelendiriliyor.

Meclis Başkan Yardımcısı ve dini lider Ali Hamaney'in Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'ndeki temsilcisi olan Ruhani, Avrupa Birliği'yle yürütülen nükleer müzakerelerde İran heyetine başkanlık etti. Hasan Ruhani aynı zamanda Düzenin Yararını Teşhis Heyeti'ne bağlı Araştırma Merkezi'nin başında.

RUHANİ, AHMEDİNEJAD’I SUÇLAMIŞTI

Ruhani, 8 yıl boyunca Cumhurbaşkanlığı yapan Mahmud Ahmedinejad'ı fevri açıklamalar yaparak İran'a büyük zarar vermekle suçlamıştı.

1999'da reformcu bir gazetenin kapatılmasını protesto için öğrencilerin yaptığı eylemler sırasında son derece sert bir yaklaşım sergileyen Ruhani, sabotaj ve devlet malına zarar vermekten suçlu bulunanların idam edileceğini açıklamıştı.

Ancak Hasan Ruhani, 2009 seçimlerinden sonra yapılan protestolara destek verdi, hükümeti halkın barışçıl gösteri yapmak hakkını sınırladığı için eleştirdi.

Ruhani'nin desteği, tek reformcu aday Muhammed Rıza Arif'in Salıu günü Ruhani lehine adaylıktan çekildiğini açıklamasından sonra arttı.