Meksika'nın kuzeyinde, Monterrey kentindeki bir cezaevinde çıkan çatışmalarda 44 tutuklu öldü.

 

Güvenlik kuvvetleri rakip uyuşturucu kartellerine mensup grupların birbirlerine taşlar ve silah olarak kullandıkları gereçlerle saldırdıklarını söyledi.

 

Yerel saatle gece 02.00'de başlayan olaylar sırasında bazı mahkumlar da boğularak öldürüldü.

 

BBC’nin haberine göre, yetkililer, rakip grupların kaldığı iki kanadı birbirinden ayıran kapıların nasıl açıldığını inceliyor. Gardiyanların kapıları açarak olaylarda işbirlikçilik yapıp yapmadığına ilişkin bir soruşturma açıldı. Cezaevi müdürü ile o saatlerde görevde olan 17 gardiyan gözaltına alındı. Yetkililer çatışmanın bir firar girişimini örtbas etme amacıyla çıkarılmış olması olasılığını da değerlendiriyor. Nuevo Leon eyaletinin güvenlik sözcüsü Jorge Domene ilk sayımda bazı eksikler belirlediklerini, ancak henüz bunların teyit edilmediğini söyledi.

 

Meksika'nın aşırı kalabalık cezaevlerinde yolsuzluklar, usulsüzlükler ve ölümle sonuçlanan çatışmalar sıkça yinelenen olaylar arasında.

 

Güvenlik kuvvetlerinin cezaevinde denetimi olayların başlamasından sonra iki saat içinde ele aldığı duyuruldu. Jorge Domene, çatışmaya Gulf ile Zetalar adlı iki büyük kartelin karıştığını kaydetti. Bu iki grup uzun süredir ABD'ye uyuşturucu ticareti güzergahlarında hakimiyet sağlamak için rekabet halindeydiler.

 

Monterrey'deki Apodaca cezaevinde tutulan mahkumların yakınları, haber alabilme umuduyla bina dışında toplandı. Mahkum yakınları, tel örgüleri geçerek binalara ulaşmak isteyince güvenlik kuvvetleri ile arbede yaşandı. Bazı mahkum yakınları fenalaşırken, bir grup polise taşlar attı. Ölen 44 kişinin hepsinin D kanadında kaldığı bildirildi, yaralıların sayısı ise açıklanmadı. Yetkililer, öncelikle herkesin akıbetini ve firar olup olmadığını netleştirmek istediklerini söyleyerek sabırlı olunmasını istedi.

 

Uyuşturucu ile bağlantılı şiddet Meksika'daki suçların başını çekiyor. Geçen ay da Tamaulipas eyaletindeki Altamira cezaevindeki benzer bir çatışmada 31 mahkum ölmüştü. Meksikalı yetkililer 2011 yılının ilk dokuz ayında yaklaşık 13 bin kişinin organize suç şebekeleriyle bağlantılı şiddet olaylarında öldürüldüğünü açıkladı.

 

Böylece 2006 yılında Cumhurbaşkanı Felipe Calderon'un uyuşturucu kaçakçılarına karşı mücadeleye girişmesinden bu yana ölenlerin sayısı 47 bini aştı.