Tel Abyad'daki çatışmalar nedeniyle Suriye'den Akçakale'ye yeni bir göç dalgası yaşanırken, Türkiye'nin kabul ettiği Suriyeli sığınmacı sayısı 1 milyon 800 bin'e yaklaştı.

Son bir günde Türkiye'ye 18 bin Suriyelinin geçtiği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Örgütü'ne (UNHCR) göre, 26 Mayıs itibarıyla Suriye'deki savaştan kaçan milyonlarca insandan 1,761,486'sı Türkiye'ye sığındı.

7 Mayıs rakamlarıyla Lübnan, 1 milyon 183 bin 327 kişiyle Türkiye'nin ardından en fazla Suriyeli kabul eden ikinci ülke oldu.
Ürdün yaklaşık 630 bin, Irak 250 bin, Mısır da 134 bin kişiye kapılarını açtı.

Avrupa Birliği'nde en fazla Suriyeli kabul eden ülke Almanya oldu. Almanya'nın 100 binden fazla sığınmacı kabul ettiği belirtiliyor.
İngiltere'de 140 Suriyeli mülteci

İngiltere'de muhalefetteki İşçi Partisi'nin İçişleri Bakanı Yvette Cooper'a göre, Londra, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği aracılığıyla şimdiye kadar 140 Suriyeli mülteci kabul etti.

Cooper, hükümete siyasi sığınma ve mültecilik politikalarını ayırarak Suriyelilere kapılarını açmasını istedi.

Fransa Başbakanı Manuel Valls, Fransa'nın "üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını" belirterek 2012'den bu yana Irak'tan 5000, Suriye'den ise 4.500 kişi kabul ettiklerini söyledi.

Mayıs ayı itibarıyla Kanada, 1285, İsviçre 3500 Avustralya 5600 Suriyeli mülteci kabul etme taahhüdünde bulundu.

Bu arada Avrupa ülkeleri Akdeniz ülkelerinden 20 bin göçmenin 28 üye ülke arasında eşit şekilde paylaşılmasına yönelik bir öneriyi tartışıyor.

Kota planı, alınacak göçmen sayısının her ülkenin nüfusu, gayri safi yurt içi hasılası ve işsizlik oranlarına göre belirlenmesini öngörüyor.
İngiltere, Fransa, Macaristan, Slovakya ve İrlanda öneriye karşı çıkıyor.

Almanya, İsveç ve İtalya ise önerilere destek veriyor. (BBC Türkçe)