Almanya’nın Hamburg şehrinde iki hafta önce polisle Rote Flora adlı kültür merkezini işgal eden sol gruplarla yaşanan çatışmadan sonra polise yönelik saldırılar bahanesiyle getirilen “tehlikeli bölge” uygulaması hafifletiliyor.

Polisin herhangi bir somut tehdit ya da şüphe olmaksızın kontrol yapmasına olanak veren “tehlikeli bölge” uygulaması büyük tepki toplamıştı. Uygulamanın artık sadece ‘tehlike adaları’nda uygulanacağı bildirildi.

NDR ve Hamburger Morgenpost’un haberine göre “tehlike adaları” uygulamasına geçilecek. Söz konusu bölgelerde sadece polise verilen olağanüstü yetkiler uygulanacak.

“Tehlike adaları” Reeperbahn, Mörkenstrasse ve Lerchenstrasse'deki kontrol noktaları olarak belirlendi. Bu yeni önlem geçici bir süre için sadece akşam ve gece saatlerinde uygulanacak.

PROTESTOLARA DEVAM

Hamburg'ta polis tarafından ilan edilen olağanüstü halin kaldırılması için, 'tehlike bölgesi' olarak adlandırılan ve polisin yoğun kontrollerine yaptığı semtlerde oturanlar protestolarına devam ediyorlar. Protestoların ardından siyaset çevrelerinden de olağanüstü halin kaldırılması talebine destek geldi.

Hamburg Yeşiller Partisi Eyalet Parlamentosuna bir dilekçe vererek iki hafta içinde 'tehlike bölge'nin iptal edilmesini istiyor. Fraksiyon Başkanı Jens Kerstan, kendileri tarafından şiddete karşı oluşturulan birlik için tehlike bölgesi ilanının zarar verici olduğunu, güvenlik güçlerinin heyecana kapılmadan normal bir şekilde suçluları takip etmeleri gerektiğini söyledi.

Sosyal Demokrat Parti SPD'nin Schleswig-Holstein Eyalet Teşkilatı Başkanı Ralf Stegner de gerilimin daha da artmasına karşı uyarıda bulunarak, polise karşı şiddet uygulanmasına her hükümetin hiçbir hoşgörü göstermeden cevap vermesi gerektiğini savundu. Ancak barışçıl bir şekilde yapılan gösterilerin önemli olduğunu ve Anayasa tarafından korunduğunu belirten Stegner, politik ve polisiye tepkinin de daima orantılı olması gerektiğini belirtti.

GÖSTERİLER DEVAM EDİYOR

Dün akşam geç saatlerde yaklaşık 350 kişi polisin tehlike bölgesi ilanını protesto etti. Polisin verdiği bilgiye göre St. Pauli'de yapılan gösteri yürüyüşü yetkililere bildirilmeden yapıldı. Gösteri sırasında yoldan geçen birisi atılan bir taş ile yaralandı.

Bu göstericilerden bir kısmı geç saatlere kadar polisin sıkıyönetim ilan ettiği Schanzenviertel, Altona ve St. Pauli semtlerinde caddelerde dolaşarak gösterilerine devam ettiler. Arada bir iki havai fişek atılarak, inşaat alanında bulunan bir set yola atıldı. Zaman zaman trafikte aksama yaşandı. Altona'da bir araba yakıldı, kıvılcımların üzerine sıçradığı bir başka araba da yandı.

DAVUTOĞLU DA ELEŞTİRMİŞTİ

Davutoğlu, Hamburg'daki "tehlikeli bölge" uygulamasına ilişkin "Böyle bir uygulama kaygı verici. Özgürlüklerin tüm Avrupa'da olduğu gibi Almanya'da da evrensel standartlarda kullanılması önem taşıyor. Gelişmeleri kaygıyla takip ediyoruz" dedi. 

'GEZİ EYLEMLERİNİ AYNI KAYGIYLA TAKİP ETTİNİZ Mİ?'

 AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Almanya'nın Hamburg eyaletindeki polis ve göstericiler arasındaki olaylara tepki gösterdi. Külünk, "Son iki haftadır Almanya'nın Hamburg eyaletinde çok ciddi sokak eylemleri polisle, polis karşıtı güçler arasında ciddi çatışmalar meydana gelmekte. Yaklaşık 3 milyonu aşkın vatandaşımızın hayatını idame ettirdiği Almanya'daki her bir gelişme oradaki vatandaşlarımızın can ve mal güvenlikleri açısından dikkatlerimizin yoğunlaşmasına neden olmakta" dedi.

Bir gazetecinin 'Gezi eylemlerini aynı kaygıyla takip ettiniz mi?' yönündeki soruyu Külünk, "Gezi eylemlerini de aynı dikkatle izledik ve devletin bu anlamdaki hassasiyetleri hepimizin malumu. Hepimizin gözünün önünde gerçekleşti. Tabii ki Hamburg'daki bu gerçekleşen olayların paraleli yıllar önce Stutgart eylemlerinde de gerçekleşmişti ve orada da devletin güvenlik algısının Almanya'da nasıl tecelli ettiğinin en güzel örneklerini görmüştük" diye cevapladı. (dunyabulteni.net, hürriyet, radikal)