İngiliz Times gazetesi, Hamas'ı "çocukları kurban etmekle suçlayan" ilanı yayımlamayı reddetti.

Guardian gazetesiyse, söz konusu ilanı yayımlayacağını duyurdu.

Aslında söz konusu ilan Nobel ödüllü yazar Elie Wiesel tarafından kaleme alınmış bir kampanya.

Kampanyayı, İsrail yanlısı "This World: The Values Network" örgütü düzenliyor ve ilanın yayımlanma ücretini örgüt üstleniyor.

Çağrı metninde, yazar Wiesel Obama'ya, diğer liderlere ve "gerçek Müslümanlara" sesleniyor; Hamas'ı çocukları canlı kalkan olarak kullandığı için kınamalarını istiyor.

Metinde ayrıca hem Müslümanlar hem de Yahudiler tarafından paylaşılan ortak inançlara ve ilkelere de yer veriliyor.

Bu ilan daha önce New York Times, New York Observer, Washington Post ve Wall Street Journal gazetelerinde, yayımlanmıştı.

Ancak Times gazetesi ilanı yayımlamayı reddetti.

'REKLAMDAKİ GÖRÜŞ FAZLA GÜÇLÜ’

Guardian yerine hafta sonu yayımlanan "Observer"a konuşan Times gazetesinden bir yetkili, "Özetle, ilanda yansıtılan görüşün fazla güçlü olduğuna ve Times okurlarının önemli bir kısmında endişe yaratabileceğini düşündük" dedi.

Kampanyayı yürüten "This World: The Values Network" örgütünün kurucularından Haham Shmuley, verilen karar karşısında "dehşete kapıldığını" söyledi.

Observer'a konuşan Haham Shmuley, "İsrail, varolmak için soykırım amaçlayan terörist Hamas'la savaşırken, İngiliz medyası yüz kızartacak şekilde haberleri çarpıtıyor. Tüm büyük Amerikan gazetelerinde çıkan, parayla verilen bir ilanı yayımlamayı reddediyor" dedi.

Observer, ABD Başkanı Barack Obama'nın bizzat bu reklamı gördüğünü, bir resmi yetkiliden teyit ettiğini de yazdı. Buna göre Obama'nın Elie Wiesel ile öğle yemeği yediği ve Wiesel'in ilanı Obama'ya gösterdiği, Obama'nın Wiesel'in karşısında otururken metni okuduğu öne sürüldü.

'GUARDİAN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE İNANIYOR’

Guardian gazetesinin reklam bölümünden bir yetkili, New York Observer gazetesine yaptığı açıklamada, "Guardian sol eğilimli bir gazete olabilir ancak ifade özgürlüğüne inanan bir kurum. Bu kadar önemli bir konuda, Nobel ödülü kazanmış bir yazarın sesini okuyucularının duyması gerektiğine inanıyor" şeklinde konuştu. (BBC Türkçe)

Guardian, bugüne kadar İsrail Filistin çatışması üzerine yaptığı yayınlarda "İsrail'e karşı önyargılı olmak"la ve hatta zaman zaman "Yahudi düşmanlığı" ile suçlanmıştı. (BBC Türkçe)