Aralarında Hamas ve Fetih'in de olduğu 13 önde gelen Filistinli siyasi grup, Mısır'ın başkenti Kahire'de 2 gün boyunca kapalı kapılar ardında yapılan görüşmeler sonrası 2018 sonu itibarıyla devlet başkanlığıve genel seçim yapılması konusunda anlaştı.

Filistinde'ki siyasi partiler devlet başkanlığı ve genel seçimlerin 2018 sonunda yapılması konusunda anlaşmaya vardı.

Dün yapılan ortak açıklamada seçim komisyonunun gerekli hazırlıkları yapması kararı alındı. Seçimlerin tarihine ise taraflarla görüştükten sonra Filistin Devlet Başkanı ve Fetih'in lideri Mahmud Abbas'ın karar vereceği açıklandı.

Açıklamada Hamas ve Fetih arasında ekimde Mısır'ın arabuluculuğu ile yapılan 'birlik anlaşması'nın da desteklendiği ifade edildi.

İki grup arasında 10 yıllık anlaşmazlığı bitiren anlaşmaya göre Hamas, Gazze Şeridi'nin kontrolünü, Mısır ile arasındaki Refah Sınır Kapısı ile birlikte 1 Aralık'ta Fetih'e devredecek.

İlk aşamada Hamas bazı sınır kapılarının ve bir dizi bakanlığın kontrolünü devretmişti.

'AYRILIKLARI SONLANDIRMAK İÇİN GERÇEKÇİ BİR BAŞLANGIÇ'

Açıklamada birlik anlaşamasının 'Ayrılıkları sonlandırmak için gerçekçi bir başlangıç' olduğu belirtilerek, 'halka karşı sorumluluklarını hemen üstlenebilmesi için hükümetin çabalarının önündeki tüm engellerin kaldırılmasının' önemi vurgulandı.

Filistin'de 2006 yılından bu yana genel seçimler düzenlenemiyor. O yılki seçimlerde Hamas sürpriz bir şekilde birinci parti olarak yükselmiş ve Fetih sonuçları tanımadığını açıklamıştı.

Bunun üzerine Hamas şiddet kullanarak Gazze Şeridi'nin yönetimini 2007'de ele geçirmiş, 2008'den bu yana İsrail'le yapılan 3 savaş sonucu dış dünyadan neredeyse tamamen soyutlanmış bu bölge yıkım ve yoksullukla baş etmek zorunda kalmıştı.

Filistin Yönetimi ise sadece işgal altındaki Batı Şeria'yı kontrol ediyordu. Filistinli liderler ve uluslararası toplum, birlik anlaşmasının Gazze'de yaşayan yaklaşık 2 milyon Filistinli'nin yüzleştiği yoksulluk ve işsizlik gibi sorunlardan kaynaklanan zorlukları hafifletmesini umuyor.

'NESNEL SONUÇLAR MAALESEF GERÇEKLEŞMEDİ'

Ancak birlik konusunda bütün anlaşmazlıklar ortadan kaldırılmış değil.

Görüşmelere katılan Hamas yetkilisi Salah el Bardaweel dün yapılan anlaşmanın 'muğlak' olduğunu savunarak, Abbas tarafından yürürlüğe sokulan yaptırımların kaldırılması ve Mısır ile Gazze arasındaki Refah sınır kapısının tamamen açılması gibi önemli konularda ilerleme kaydedilemediğini söyledi.

Bardaweel "Sınır kapılarının açılması, yaptırımların kaldırılması ve uzlaşma konusunda ilerleme gibi nesnel sonuçlar için sıkı çalıştık ancak maalesef bunlar gerçekleşmedi" dedi.

HAMAS İLE FETİH ARALIKTA YENİ BİR TOPLANTI DAHA YAPACAK

Fetih delegasyonunun başındaki yetkili Azzam el Ahmed ise 1 Aralık itibarıyla devir işleminin tamamlanması için ısrar ettiklerini belirterek, aralık ayında daha ileri adımları ele almak için Hamas ile yeni bir toplantı gerçekleştirceklerini söyledi.

Filistinli yetkililer ayrıca ilerleyen günlerde anlaşmanın uygulanmasını gözlemlemek üzere Mısırlı bir güvenlik delegasyonunun Gazze'ye gönderilmesini beklediklerini de ifade etti.

Mahmud Abbas daha önce Gazze'nin kontrolünün devredilmesinin ardınan elektrik kesintileri ve 60.000 Gazzeli üzerindeki yüzde 30'luk maaş kesintisi gibi yaptırımları kaldırabileceklerini duyurmuştu.

Görüşmelerde ayrıca Gazze'deki güvenlik sorumluluğunun üstlenilmesi konusunda da anlaşmaya varılamadı. Gazze'nin güvenliği hala Hamas destekli güvenlik birimlerinin kontrolünde.

Abbas, Hamas'ın silahsızlanmasını isterken, parti ve askeri kanadı henüz bunu kabul etmiş değil. İsrail ise Hamas silah bırakmadığı sürece, dahil olacağı Filistin hükümetini muhatap almayacağını vurguluyor.

Hamas'ı, İsrail dışında ABD ve Avrupa Birliği de 'terör örgütü' olarak görüyor.

Kaynak: Sputnik