İsrail’in önceki gece Gazze Şeridi’nde başlattığı kara saldırısı devam ediyor. Gazze’ye havadan ve denizden saldırılar da düzenlendi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, kara harekâtının başlamasından bu yana Gazze’nin kuzeyinde en az 24 Filistinli’nin öldüğünü belirtti.

Yetkililer, ölenlerin içinde İsrail tanklarından açılan ateş sonucu hayatını kaybeden üç çocuk olduğunu da söyledi.

İsrail ordusu ise operasyonda bir askerin öldüğünü açıkladı.

İsrail Gazze’de on gün boyunca 1,960 saldırı gerçekleştirdiğini açıkladı. Hamas’ın ise İsrail’e 1,380 roket attığı belirtiliyor.

8 Temmuz’da başlayan operasyonda, çoğu sivil 300′ü aşkın kişi yaşamını yitirdi.

Birleşmiş Milletler (BM), sığınaklara başvuran kişi sayısının neredeyse iki katına çıktığını açıkladı.

Daha önce 22 bin kişinin kaldığı 34 BM sığınağında kalan sayısının 40 bini aştığı belirtildi.

Açıklamayı yapan BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Örgütü Sözcüsü Christopher Gunness, “Ayrıca buradaki çalışmalarımız için 60 milyon ABD doları yardım talebinde bulunduk. Böylece yerinden edilenlerin gelecek ayki masraflarını da karşılayabileceğiz ve önümüzdeki altı ay içinde acil durumlarda hizmet verebileceğiz.” dedi.

İMC'nin son gelişmelere ve açıklamalara ilişkin derlediği haber şöyle: 

İSRAİL: OPERASYONU GENİŞLETECEĞİZ

İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu dün yaptığı açıklamada “Operasyonu ciddi ölçüde genişletmeye hazırız” dedi.

Ordunun harekâtın genişlemesi ihtimaline karşı gerekli tedbirleri aldığını söyleyen Netanyahu, hedeflerinin Hamas’ın Gazze’de oluşturduğu tünel sistemi olduğunu ve “Bu sistemi sadece hava saldırıları ile çökertemezdik” şeklinde konuştu.

HAMAS: BİZ BU SAVAŞI KAZANACAĞIZ

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın sözcüsü Ebu Ubeyde, ”Biz, bu savaşı kazanacağız ve halkımız bayramda zaferimizi kutlayacak” dedi.

Ebu Ubeyde, El Aksa televizyon kanalında yayınlanan konuşmasında, “Gazzeli gençler düşmana taş yerine bomba atsın diye çeyrek milyon el bombası hazırladık. Savaşta harcadığımız cephaneyi aynı şekilde yeniledik” ifadesini kullandı.

“İsrail’le uzun bir savaş için her türlü hazırlığı yaptık. İsrail’e karşı bu savaşı kazanacağız ve halkımız bayramda zaferimizi kutlayacak.

“Düşmanımız İsrail bu savaşta ölülerini gömmeye, yaralılarını gizlemeye, zararlarını örtmeye devam edecek. Biz, hedeflerimizi iyi biliyoruz ve bu düşmanımıza acı veriyor.

”İsrail, halkımıza karşı saldırılarını durdurana ve haklarımızı tanıyana kadar her yerde vurmaya devam edeceğiz. Bu savaşta henüz askeri gücümüzün çok az bir kısmını ortaya çıkardık. Stratejik hedeflerimizi gerçekleştirmek için daha fazla çaba göstereceğiz.

“Tüm dünya neler yapabileceğimizi gördü. Zor şartlara ve ablukaya rağmen füzelerden, insansız hava araçlarına kadar pek çok konuda başarı gösterdik. Bizim için bunların ümmete birer örnek olması bile yeterlidir.

ABD'DEN İSRAİL'E DESTEK

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail’in meşru müdafaa hakkını desteklediğini söyledi.

Barack Obama, İsrail’in sivil kayıpları en düşük düzeye indirecek bir yaklaşım sergilemeyi sürdürmesini umduğunu da belirtti.

Obama, “Bununla birlikte, ABD ve müttefikleri Gazze’de şiddetin artmasından ve daha fazla masum insanın ölmesinden kaygı duymaktadır” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi yaptığını söyleyen Obama, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de bölgeye gitmeye hazırlandığını açıkladı.

BAN Kİ-MUN ORTADOĞU'YA GİDİYOR

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği kara saldırısı nedeniyle Orta Doğu’ya gidecek.

BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman, BM Güvenlik Konseyi’nin bölgedeki duruma ilişkin düzenlediği toplantıda BM Genel Sekreteri Ban’ın, İsrail ve Filsitin halkları ile dayanışmasını göstermek için yarın bölgeye gideceğini söyledi.

AB: ENDİŞELİYİZ

Avrupa Birliği (AB), İsrail’e yönelik roket atışları ve İsrail’in Gazze’deki kara saldırısı nedeniyle çok endişeli olduklarını belirterek, tüm taraflara derhal ateşkes konusunda anlaşma çağrısı yaptı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Mısır’ın Gazze’deki saldırıların durması için başlattığı girişime destek verdiklerini söyledi.

ERDOĞAN: YENİ BİR HAÇLI İTTİFAKI VAR

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “Terör devleti İsrail, günlerdir Gazze’yi bombalıyordu. Şimdi kara harekatına başladı. Çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 240′tan fazla masum son hafta içinde şehit edildi” dedi.

Dünyayı ve İslam ülkelerini suskun kalmakla suçlayan Erdoğan, “Efendim, Filistin’den roketler atılıyormuş. Bu roketler atılıyor da ne oluyor? Havada vuruyorlarmış roketleri, bir kişi ölmüyor. Nasıl oluyormuş bu iş? Hepsi oyun, hepsi numara. Bunlar samimi değil, bunlar dürüst değil. Yeni bir haçlı ittifakı ile karşı karşıyayız. Bu, çok yanlış bir gidiş. Ben Batı’ya sesleniyorum. Bu, dürüst bir yaklaşım değil. Bu yaklaşım yarın inanıyorum ki sizleri de boğacaktır” dedi.

“Tüm dünyanın anlık olarak seyrettiği canlı yayınlar eşliğinde devam eden bu canilik karşısında gözlerin, ağızların ve kulakların adeta kapatıldığını görüyoruz. İsrail eninde sonunda kendi döktüğü kanda boğulacaktır. Buna yürekten inanıyoruz. Ama İsrail’in zulmüne, cinayetlerine ses çıkarmayan dünyadaki her bir ülke, her bir toplum da bu kara lekeyi sonsuza kadar alnında taşımaya mahkum olacaktır. Güya dünyadaki tüm insanların hakkını, hukukunu korumak için kurulan Birleşmiş Milletler’in Gazze’deki katliam karşısındaki suskunluğu her şeyden önce kendi meşruiyetini yaralıyor, kendine zarar veriyor. Güvenlik Konseyi başta olmak üzere zaten adil olmayan ve sorunlu bir yapıya sahip Birleşmiş Milletler, bu tür kritik olaylarda mazlumun değil, güçlünün yanında yer alarak meşruiyet sorununu derinleştiriyor.”

DEMİRTAŞ: BAĞIRMAK YERİNE TİCARİ ANLAŞMALAR BİTİRİLSİN

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Paris’te sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle görüştükten sonra Republique Meydanı’nda düzenlenen mitinge katıldı.

Demirtaş, buradaki konuşmasında İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılara da değindi.

İsrail’in Gazze’ye başlattığı operasyonlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, “İsrail’in kara ve hava saldırısını kınıyorum. Filistin hallkının yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum. Dünyanın neresinden ezilen halklar varsa onların yanındayız” dedi.

Demirtaş, “Türkiye’nin İsrail’e bağırmak yerine bütün ticari anlaşmaları bitirmesi” gerektiğini söyledi.