BBC Türkçe’nin haberine göre, Suriye devlet medyası, Halep'in kuşatma altında tutulan doğu kesimindeki onlarca ailenin açılan insani koridordan bölgeyi terk ettiğini duyurdu.

Suriye resmi haber ajansı Sana, sivillerin otobüslere bindirilerek geçici olarak barınacakları tesislere götürüldüğünü bildirdi.

Bazı silahlı muhaliflerin de hükümet güçlerine teslim oldukları duyuruldu.

Suriye yönetiminin müttefiki Rusya, önceki gün sivillerin ve muhalif güçlerin çıkışı için dört koridor açılacağını duyurmuştu.

Sana'nın haberinde "Bu sabah onlarca aile, doğu mahallelerinde terör örgütlerinin kuşatması altındaki vatandaşların çıkışı için belirlenen koridorlardan tahliye edildi. Ordu mensupları tarafından karşılandılar ve geçici barınaklara götürüldüler" denildi.

Haberde ayrıca bazı muhalif güçlerin de silahlarını bırakıp, teslim oldukları kaydedildi.

Suriye lideri Beşar Esad üç ay içinde silah bırakıp, teslim olan muhaliflerin affedileceğini söylemişti.

KUŞATMA DARALIYOR

Sana Ajansı ayrıca çoğu kadın ve çocuk sivillerin askerleri geçip, otobüslere bindirildikleri fotoğraflar yayımladı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de sivillerin Selahaddin Mahallesi'ndeki koridor aracılığıyla Doğu Halep'i terk ettiklerini duyurdu.

2012'nin ortalarından bu yana Halep'in doğusu muhaliflerin, batısı da hükümetin, bir bölümü de YPG’nin kontrolünde. Türkiye'nin Gaziantep kentiyle sınır komşusu olan Halep'te Araplar, Kürtler ve Türkmenler yaşıyor.

Bir süredir cihadçı silahlı grupların ikmal yollar kesildi ve kuşatmaya alındılar. Günler ilerledikçe kuşatma daralıyor ve cihadçı gruplar geriliyor.

YPG DE BİRÇOK BÖLGEYİ ALDI

Sputniknews’in haberine göre ise,  Suriye'nin Halep kentinde Halk Savunma Birlikleri (YPG) birçok bölgeyi cihatçıların elinden aldı. Sputnik'e konuşan YPG Halep Sözcülerinden Berfin Hezil, "Eşrefiye, Seken Şebab ve Şeyh Maksud mahallesinde birçok bölgeyi El Nusra ve diğer cihatçı örgütlerin elinden aldıklarını söyledi.

Halk Savunma Birlikleri (YPG) Halep Sözcülerinden Berfin Hezil, birçok bölgede çatışmaların sürdüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"El Nusra, Ahrar'uş Şam, Nurettin Zengi Tugayları ile bazı örgütler bölgemize saldırdı, sivillerden yaralananlar oldu. Ağır silahlarla yapılan saldırılara bizde sert bir şekilde karşılık verdik. Çatışmalar sonucunda onlardan 10 kişi öldü, 7'sinin cenazesi elimize geçti. 2 teröristi ise sağ ele geçirdik. Onların cephanelerini de ele geçirdik. Çatışmalar sonucunda bazı bölgeleri de aldık. Seken, Şebab, Eşrefiye ve Şeyh Maksud bölgesinde güçlerimiz büyük bir ilerleme kaydetti."

Kürtlerin yoğun yaşadığı Şeyh Maksud Mahallesi 2012'den bu yana YPG'nin kontrolünde bulunuyor.