Tiflis/Ajans Kafkas - Gürcistan parlamentosu olağanüstü oturumunda, Karadeniz sahiline “Çerkes Soykırımı kurbanları anıtı” inşa edilmesi kararını 80 oyla kabul etti.

20 Mayıs’ta Gürcistan parlamentosu oy birliği ile Rusya İmparatorluğunun gerçekleştirdiği soykırım hakkındaki kararı oy birliği ile onayladı. Soykırımın tanınması için 95 milletvekili oy kullandı.

Anıt, Abhazya sınırı ve Anakliya adlı yerleşim yerinin yakınlarında inşa edilmesi öngörülüyor. Anıt projesi için bir yarışma ilan edilerek, sunulan çalışmalar arasından seçim yapılacak.

Gürcistan Parlamentosu Diaspora ve Kafkasya Komitesi Başkanı Nugzar Tsiklauri “Anıt büyük ihtimalle Karadeniz kıyı boyunda inşa edilecek. Bunun, Çerkeslerin soykırım tarihinin anıldığı günde denize çiçek bırakma geleneğine uygun olacağını düşünüyoruz” dedi. Tsiklauri ayrıca, kurulması planlanan Çerkes Kültür Merkezinde soykırımla ilgili materyallerin derleneceğini belirtti. Parlamentonun bugün olağanüstü toplanarak anıt ve kültür merkezi projesini görüşmesi bekleniyor. 

20 Mayıs’ta alınan soykırımı tanıma kararının ardından Gürcistan Parlamentosu İnsan Hakları ve Sivil Entegrasyon Komitesi Başkanı Laşa Tordiya, “Çerkes Soykırımının tanınması meselesini Avrupa Birliğinde, Avrupa Parlamentosunda ve Gürcistan’ın temsil edildiği tüm uluslararası örgütlerde gündeme getireceğiz” açıklamasında bulunmuştu.