Fukushima'da yaşanan nükleer felaketten sonra dünya genelinde nükleer enerji üreten ülkeler, santralleri kontrolden geçirirken Güney Kore'deki santralde çatlak olduğu ortaya çıktı.

Güney Koreli nükleer gözlemciler, tamiratta olan bir nükleer santralde yaptıkları incelemede, sızıntı yapabilecek çatlaklara rastladı.

'FAALİYETİN DURMUŞ OLMASI BİR ŞANS'

Ülkenin güneybatısında bulunan Yeonggwang bölgesindeki nükleer reaktörde yayılacak sızıntının endişe verici boyutta olduğunu belirten yetkililer, faaliyetin durmuş olmasının bir şans olduğunu ifade etti.

Nükleer santraldeki iki reaktöre sıvı taşıyan tünellerdeki çatlağın değiştirilmesi gerektiğini dile getiren uzmanlar, aksi taktirde büyük risk ortaya çıkacağını kaydetti.

SANTRAL, SAHTE BELGEYLE FAALİYETİNİ SÜRDÜRÜYORMUŞ

Santralin sahte belgeyle faaliyetini sürdürdüğünü kaydeden uzmanlar, başka santrallerde de benzer durumların olabileceğine dikkat çekerek, ülke yönetiminin diğer santralleri de gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı.

Ülke yönetimi tarafından yapılan açıklamada ise ülke genelindeki 23 santralin araştırma kapsamına alındığı belirtildi.

Devlet başkanlığına bağlı Kore Nükleer Emniyet ve Güvenlik Komisyonu sözcüsü, altı tünelde çatlak olduğunu ve santralin 18 Ekim'den bu yana kapalı olduğunu bildirdi. (etha)