Güney Kıbrıs Yönetimi, Kahire yönetimiyle adanın güneyindeki "Afrodit" adlı doğalgaz parselini boru hattıyla doğrudan Mısır’a bağlayacak bir mutabakat anlaşması imzaladı. Anlaşma "12. Parsel"den çıkarılacak doğalgazın tamamının boru hattıyla Mısır’a satılmasını öngörüyor.

Rum medyası anlaşmanın büyük bir gizlilik içinde imzalandığını, bu nedenle Türkiye’nin tepki gösteremediğini ileri sürdü.

NTV'de yer alan habere göre Türkiye, Kuzey Kıbrıs'taki Türklerin haklarının gaspedildiği gerekçesiyle doğalgaz sondajlarına karşı çıkıyor.

Güney Kıbrıs Yönetimi’yle Mısır arasında imzalanan anlaşma, "12. Parsel"den elde edilecek doğalgazın inşa edilecek bir boru hattıyla Mısır’a iletilmesini öngörüyor. İlk aşamada boru hattının inşası konusundaki formüller incelenecek ardındansa doğalgazın ticari kapsamı müzakere edilecek. "12 Parseli" Mısır’ın İdku Körfezi'ne bağlayacak boru hattının yapımının 3 yıl süreceği öngörülüyor.

Projede Rum tarafından Kıbrıs Hidrokarbon Şirketi dışında Amerikan Noble Energy ve İsrail’in Delek ile Avner şirketleri yer alacak. Mısır tarafından da devlet şirketi EGAS (Yüzde 12), yine bir devlet şirketi olan EGPC (Yüzde 12), BG şirketi (Yüzde 38) ve Petronas (Yüzde 38) katılacak. Kahire’de dün imzalanan “Karşılıklı mutabakat” anlaşmasının 6 ay içerisinde kalıcı anlaşmaya dönüştürülmesi hedefleniyor.