Fransa'da Ortaçağ'dan bu yana kullanılan "Matmazel" (mademoiselle) unvanı tarihe karışmak üzere. Fransız hükümeti, feminist kuruluşların baskısı üzerine resmi yazışma ve beyanlarda kullanılan "Matmazel" unvanının silinmesi talimatında bulundu.

 

STRASBOURG - Başbakanlık tarafından bakanlıklar ve valiliklere gönderilen bir genelgede, bundan böyle resmi yazışma ve beyanlarda "Matmazel" unvanının kullanılmaması istendi. Genelgeye göre, resmi daireler, üzerinde "Matmazel" ibaresi bulunan formüler veya beyannameleri tükenene kadar kullanmaya devam edebilecekler.

 

Stoklar tükendikten sonra yeni basılacak belgelerde, "Matmazel" unvanına ek olarak, "genç kızlık soyadı" veya "eşinin soyadı" gibi ünvanlar da kaldırılacak. Bunların yerine sadece "bayan" (madame) ve "bay" (monsieur) unvanları yer alacak.

 

Fransa'daki feminist kuruluşlar, "Matmazel" unvanının kaldırılması için geçen yıl kampanya başlatmış, kadın haklarından sorumlu bakan Roselyne Bachelot tarafından desteklenmişlerdi. Feministler, medeni hallerini gösteren "Matmazel" unvanının kadınlar için mevcut olup erkekler için olmamasının "ayrımcılık" olduğunu savunuyor.

 

Hükümetin aldığı kararı memnuniyetle karşılayan feministler, resmi kurumlardan sonra özel sektör ve kuruluşların da aynı uygulamaya geçmesini istiyor.

 

FEMİNİSTLER BASTIRDI

Fransa'da Ortaçağ döneminde soylular arasında kullanılmaya başlanan "Matmazel" unvanı daha sonra genç kızlar ve evli olmayan kadınlar için kullanılmaya başlanmış ve yaygınlaşmıştı. Feministler konuyu 20'inci yüzyılın ikinci yarısından itibaren sorgulatmaya başlamış, Fransız Adalet Bakanlığı 1972 yılında aldığı bir kararla, 21 yaşından büyük her kadının, evli olsun veya olmasın, "Madam" unvanıyla çağrılmasına izin vermişti. Fransa'da 1974 yılına kadar resmi dairelerin kadın vatandaşlarla yazışmalarında kadınların medeni halleri (dul, boşanmış vs...) unvanlarına ekleniyordu. (ntvmsnbc)