Sovyetler Birliği'nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, Rus yetkililerin pazar günü yapılan parlamento seçimlerini geçersiz sayması ve seçimin yeniden yapılması çağrısında bulundu.

 

Gorbaçov, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, yetkililerin yeni bir seçim yapması gerektiğini, aksi halde giderek artan hoşnutsuzlukla uğraşmak zorunda kalacağını söyledi.

 

Artık her geçen gün çok daha fazla kişinin seçim sonuçlarının adil olmadığına inanmaya başladığını söyleyen Gorbaçov, ''Ben kamuoyunu görmezden gelmenin yetkililerin itibarını sarstığını ve durumun giderek daha istikrarsız hale gelmesine neden olacağına inanıyorum'' diye konuştu.

 

Gorbaçov, yetkililerin ''çok sayıda hile yapıldığını ve seçim sandıklarının önceden doldurulduğunu'' kabul etmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

Başta Moskova olmak üzere St. Petersburg ve Rostov-on-Don kentlerinde önceki günden beri devam eden protesto gösterilerinde çok sayıda kişi gözaltına alınırken, eleştirilerin odağında bulunan Rusya Başbakanı Vladimir Putin ise bugün gelecek yıl 4 Mart'ta yapılacak devlet başkanlığı adaylığı için Rusya Merkez Seçim Komisyonu'na resmen başvuruda bulundu.

 

Bu arada, muhaliflerin sosyal paylaşım facebook üzerinde Cumartesi günü Moskova'da protesto toplantısı için açtıkları sayfaya şu ana kadar 12 bin kişi imza attı.

 

Seçimlerde Komünist Parti oylarını arttırıp ikinci parti konumuna geldi. Ancak seçimlerde hile yapıldığı iddiasıyla sokaklarda.

 

'MART 2012 SEÇİMLERİNE GÖZLEMCİ GÖNDERİLSİN'


Seçimlere yönelik ülke dışından ciddi eleştiriler var. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın gözlemcileri, seçimlerin adil düzenlenmediği değerlendirmesinde bulundu ve bazı bölgelerde Duma seçimlerine açıkça hile karıştığı yönünde ellerinde veriler bulunduğunu kaydetti.

 

Gözlemciler, iktidardaki Birleşik Rusya Partisi’nin lehine fazladan sahte oy verildiğine dair net ipuçları olduğunu bildiriyor. Alman hükümeti sözcü yardımcısı Georg Streiter, tüm suçlamaların tatmin edici bir şekilde açıklığa kavuşturulması gerektiğini söylerken, Rusya'da mart 2012'de gerçekleşecek seçimlere gözlemci gönderilmesini istedi.

 

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, Rus seçmenlerin, seçime hile karıştığı yönünde güvenilir tüm raporların incelenmesini hak ettiğini vurguladı.