Fransa'nın kuzeyindeki lastik fabrikası Goodyear'ın iki müdürünü rehin alan işçiler, 30 saat sonra bunları serbest bıraktı. Sendikalar bu kez fabrikayı işgal edeceklerini duyurdu.

Pazartesi günü saat 10.30'da işçiler tarafından bir toplantı salonunda rehin tutulan fabrika üretim müdürü Michel Dheilly ile insan kaynakları müdürü Bernard Glesser, 30 saat sonra serbest bırakıldılar. Müdürler dışarı çıktığında, işçiler "Serseri olanlar biz değiliz" şeklinde slogan attı.

Valilik, polisi iki müdürü almak için görevlendirirken, eylemcilere karşı operasyonu reddetti.  Valilik, fabrika yönetimi ile sendikalar arasında bir masa etrafında yapıcı diyalog geliştirilmesini istedi.

Europe 1 kanalına konuşan Amerikan lastik üreticisi Titan International patronu Maurice Taylor, işçilerin müdürleri alıkoymasına hakaretle karşılık vererek "korsan" ve "kaçıklar" ifadesini kullandı. Polisin müdahale etmemesine de tepki gösteren Taylor, "ABD'de buna alıkoyma denir ve bu insanlar tutuklanırdı. Bu çok ciddi bir suçtur. Ömür boyu hapis riski var. Ama Fransa'da, sizin hükümetiniz bir şey yapmıyor, bu delilik" dedi.  Fransa patronlar hareketi MEDEF de yazılı bir açıklama ile eylemcilerin tepkisini "bir başka çağa ait uygulamalar" olarak niteledi.

CGT sendikası lideri Mickhael Wamen, müdürlerin serbest bırakılması ardından yaptığı açıklamada iki seçenek kaldığını belirterek, bunları "ya çevik kuvvet polisleri ile çatışarak her bir eylemcinin hapse atılması riski ya da fabrika müdürlerinin serbest bırakılması" şeklinde özetledi.

Wamen, daha sonra yönetim üzerinde yeni bir baskı oluşturmak için fabrikanın işgal edileceğini duyurarak, "Fabrikadan çıkma primine karşılık fabrikanın kendisini müzakere edeceğiz" dedi.

Amien-Nord'daki fabrikada çoğunlukta olan ve Fransa'nın birinci sendikası olan CGT, son aylarda fabrikanın kapatılmasının durdurulması ve 1.173 iş biriminin ortadan kaldırılmasını engellemek için birçok adli prosedür başlattı. Ancak bu girişimlerin hiçbiri başarı elde etmedi.

İşçiler bunun üzerine yönetimin iş birimlerinin korunması planının yeniden müzakere edilmesi umuduyla iki müdürü rehin aldı.

GGT delegesi Mickael Mallet, "Amacımız onları bir hafta tutmak değil, Valilik, Devlet ve Goodyaer yönetimi ile bir toplantı yapılması için bir anlaşmaya varmaktı" dedi. (ANF)