Libya açıklarında bugün göçmenleri taşıyan bir geminin suya batması sonucu en az 36 göçmenin boğularak can verdiği, 42'sinin de kayıp olduğu bildirildi.

Libya Deniz Donanması sözcüsü Eyyüb Kasım AFP'ye yaptığı açıklamada geminin başkent Trablus'un 50 km doğusundaki Garabulli'nin 4 km açıklarında battığını söyledi. 36 cenazenin sudan çıkarıldığını belirten sözcü, şu ana Afrika'nın farklı ülkelerinin vatandaşlarından oluşan 52 kişiyi kurtardıklarını sörken, 42 kişinin de kayıp olduğunu bildirdi. Sözcü, ölenler arasında hamile bir kadının da bulunduğunu sözlerine ekledi.

Hayatta kalan göçmenlerin ifadelerine göre gemide Mali, Senegal, Gambiya, Kamerun, Burkina Faso ve diğer Afrika ülkelerinden 130 göçmen bulunuyordu.

Albay Eyyüb Kasım, geminin hasarlı olduğu, Grabulli plajından kalktıktan az bir süre sonra yolcuların ağırlığını kaldıramadığını söyledi.

Uluslararası Göçmen Örgütü (OİM) misyonu başkanı Osman Belbeisi, yeni trajediden dolayı üzüntüsünü belirtirken, göçmenlerin yaşamının korunması için acilen geçici çözümler bulunması için çağrı yaptı.

Libya, göçmenlerin Avrupa kıyılarına ulaşmak için temel geçiş ülkelerinden biri durumunda. Çoğunluğu Afrikalılardan oluşan yüzbinlerce göçmen bu yolu kullanıyor. Libya kıyılarından yola çıkan geçmenler, Akdeniz'de zorlu bir yolculuk ardından Malta veya İtalya'nın Lampedusa adasına ulaşmaya çalışıyorlar. Her yıl bunlardan yüzlercesi sulara kapılarak hayatını kaybediyor.

Libya'nın İçişleri Bakan vekili Salih Mazek, Cumartesi günü yaptığı açıklamada Avrupa Birliği'nin göç kışına karşı Libya'ya yardım etmemesi halinde, bu kaçak geçişleri kolaylaştıracakları uyarısında bulundu. Ancak hükümet daha sonra yaptığı bir açıklamada bu sözleri yumuşatmaya çalıştı.

Batılıların Kaddafi rejimini devirmesi ardından ülkedeki istikrarsızlık da hiç olmadığı kadar derinleşti. Havaların da uygun olması nedeniyle son haftalarda bu ülke kıyılarından Avrupa'ya doğru göçlerin sayısı arttı.

İtalyan makamlarına göre, yılın başından bu yana 22 bine yakın kişi İtalya kıyılarına ulaştı. Bu rakam, 2013 yılındaki aynı döneme göre on kat daha fazla. (ANF)