Murat Kuseyri / Stockholm / ANF

İsveç Hükümeti’nin kağıtsızlara dönük operasyonları yaygın kitle eylemleri ile yanıt bulurken, Göçmen Bakanı Tobias Billström’ün ırkçı ifadeleri Hükümeti zor durumda bıraktı.

Dagens Nyheter Gazetesi’nde yayımlanan açıklamasında Billström kağıtsızları barındıranları eleştirdikten sonra “Bazen biz bunları yardım amacıyla 50-60 yaşlarında sevimli İsveçli kadınların sakladığını sanıyoruz. Ama hiç de öyle değil. Bunların çoğunluğu hiç de sarışın ve mavi gözlü olmayan hemşerilerinin yanlarında kalıyorlar” ifadelerini kullanmış, kağıtsızların ‘hemşerileri’ tarafından ucuz iş gücü olarak kullanıldıklarını iddia etmişti.

Bakanın bu ifadeleri sosyal paylaşım sitelerinde ve medyada büyük tartışmalara ve tepkilere yol açtı. Hükümet ortağı partilerin bakan ve milletvekillerinin yanı sıra Billström’ün mensup olduğu Moderat Parti’nin Gençlik Kolları da Göçmen Bakanı’na sert eleştiriler yöneltti.

Hükümet ortağı Halk Partisi Lideri ve Eğitim Bakanı Jan Björklund, Billström’ün açıklamalarının Hükümet ile Çevre Partisi Yeşiller arasında ilticacılar için yapılan anlaşmayı riske sokacağı uyarısında bulunurken, Hıristiyan Demokrat Milletvekili Caroline Szyber “Sarışın ve mavi gözlüler kağıtsızları saklamıyor” diyen bir Bakanın insanlara bakışının sorgulanması gerektiğini söyledi. Sol Parti Milletvekili Christina Höj Larssen ise Bakanı “Yapısal ırkçılık ve iltica hakkının ABC’si” kursuna katılmaya davet etti. Hıristiyan Demokrat’ın Lideri Göran Hägglund Bakanının ifadelerini “yakışıksız” Sosyal demokrat İşçi Partisi Milletvekili Ylva Johansson “rahatsız edici ve tehlikeli” olarak niteledi.

Göçmen Bakanı Tobias Billström geçtiğimiz ay da, İsveç’e çok fazla ilticacı gelmesinden şikayet etmiş, iltica yasalarının sertleştirilmesini istemişti. Ortak bir açıklama yapan ırkçı ve yabancı düşmanı parti “İsveç Demokratları”nın Genel Başkanı Jimmie Åkesson ve Genel Sekreteri Björn Söder, Billström’ün açıklamalarını hayret ve aynı zamanda memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek Billström’ü partilerine katılmaya davet etmişlerdi.

Tepkiler karşısında Billström kullandığı ifadelerden dolayı özür dilemek zorunda kaldı. Yanlış ifadeler kullandığını ve bu tür sorunlar tartışılırken insanların görünüşünün önemli olmadığını söylemesine rağmen Billström’e yönelik tepkiler yatışmadı. Kendi partisinin gençlik örgütü MUF’un Başkanı Erik Bengtzboe, Billström’ün özür dilemesini olumlu karşıladıklarını ancak yeterli olmadığını belirterek Partilerinin daha cömert bir mülteci politikası izlemesi gerektiğini ifade etti.

Gazetelerde yayımlanan makalelerde ve sosyal paylaşım sitelerinde Billström’ün istifa etmesi veya görevden alınması istenirken Başbakan Fredrik Reinfeldt tartışmaları izlemekle yetiniyor.